zov markova trga

Kalmetu znate, prisjetite se i ostalih: Tko su povratnici u saborske fotelje

07.07.2020 u 18:07

Bionic
Reading

U novom sazivu Sabora vraćaju se i neka stara lica kojima ambijent na Markovu trgu nije nepoznat. Ante Prkačin, Davorko Vidović, Božidar Kalmeta i Ružica Vukovac već su 'špartali' saborskim hodnicima, u međuvremenu ih je život odveo nekamo drugamo, da bi ih političke silnice vratile u središnju arenu hrvatske politike

Sigurno broj jedan povratnik je Ante Prkačin - vraća se u Sabor nakon 24 godine apstinencije. Prkačin je bio zastupnik Hrvatske demokratske stranke (HDS) početkom devedesetih, u prvom sazivu Hrvatskog sabora, kada je naša zemlja još uvijek bila federalna republika unutar Jugoslavije. Biran je i u drugi saziv Hrvatskog sabora na listi Hrvatske stranke prava (HSP), ali tijekom mandata postaje nezavisni zastupnik. Politička karijera potom mu je u silaznoj putanji, osnovao je i vlastitu stranku Nova Hrvatska bez značajnijeg uspjeha, a 2000. godine kandidirao se i na predsjedničkim izborima završivši na sedmom mjestu od osam kandidata. Osvojio je 7401 glas.

Poslije se vratio u HSP, a ove godine pridružuje se Domovinskom pokretu Miroslava Škore, na čijoj listi ulazi u Sabor. Odmah po početku Domovinskog rata aktivno se uključio u obranu Hrvatske, a bio je i načelnik Glavnog stožera HOS-a u BiH. Nakon što je ta formacija raspuštena sudjelovao je u obrani Bosanske Posavine kao zapovjednik HVO-a. Dogurao je do čina generala, a nakon rata je umirovljen.

Prkačin nam je kazao da ga nije pozvao Mario Radić iz Domovinskog pokreta, vjerojatno ne bi bilo ništa od njegova povratka u Sabor. 'Dva mjeseca smo pregovarali ne o mojoj poziciji, nego o tome kako oni vide Hrvatsku i što hoće. Prvo sam im trebao biti savjetnik zbog mog velikog iskustva, a nakon prijedloga da idem na listu rekao sam im - stavite me gdje hoćete i kako hoćete. Nisam dobio neko viđeno mjesto, ali očito sam na narod ostavio dobar dojam i mimo plana prošao, a nekad sam imao plan da uđem u Sabor pa nisam', kazao nam je Prkačin. U Saboru će se fokusirati na dvije stvari - gospodarstvo i odnos s Europom. 'Imam osjećaj da me Bog u poslao u Hrvatski sabor da kažem koje su opasnosti za Hrvatsku u Europskoj uniji, a to je potpuno gubljenje nacionalnog suvereniteta i samostalnosti', istaknuo je.

U Sabor se vraća i HDZ-ov veteran Božidar Kalmeta. Ovaj HDZ-ovac godinama slovi kao najmoćniji političar u Zadru, stranačkom bastionu. Aktualni predsjednik odbora HDZ-a Zadarske županije u visoku politiku vraća se na velika vrata nakon što se s 14. mjesta HDZ-ove liste u IX. izbornoj jedinici probio u Sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima. Kalmeta, koji je bivši ministar i gradonačelnik Zadra u tri mandata, bit će po broju mandata jedan od najdugovječnijih saborskih zastupnika. Prvi put je zastupnikom postao 1995. godine kao zamjena za Josu Škaru, a koji je tada postao ministar. Nakon toga je u Sabor biran pet puta, 2000., 2003., 2007., 2011. te 2015. godine, ali od 2003. do 2011. nije sjedio u saborskim klupama jer je obnašao ministarsku dužnost. Godine 2016., opterećen aferama, odlučio se povući s nacionalne političke scene. Nakon što ga je sud oslobodio optužbe da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta otvoren mu je put za povratak u vrh HDZ-a i hrvatske politike, a koji je počeo već godinu ranije, kada je izabran za pomoćnika glavnog tajnika stranke.

U saborskim klupama opet će se naći i SDP-ov teškaš Davorko Vidović, jedan od osnivača stranke 1992. godine, nekadašnji ministar i bivši sisački gradonačelnik. Obnašao je dužnost potpredsjednika SDP-a od 1993. do 2000. godine. U Sabor je biran tri puta 2000., 2003. i 2007. godine. Prvi mandat nije konzumirao jer je u tom ciklusu bio ministar. Nakon što je Zoran Milanović preuzeo vodstvo SDP-a utjecaj mu slabi. Naime Vidović mu je bio protukandidat na unutarstranačkim izborima. Dolaskom Davora Bernardića na čelo stranke postaje jedna od glavnih uzdanica novog šefa. Sudjelovao je u izradi programa za netom održane izbore, na kojima je SDP teško poražen. Dragovoljac je Domovinskog rata, tijekom kojeg je obnašao dužnosti pomoćnika zapovjednika 120. brigade HV-a i zapovjednika obrane Siska.

Vraća se i nekadašnje zaštitno lice HSS-a Marijana Petir. U političkoj karijeri ova vješta političarka, između ostaloga, obnašala je dužnost zamjenice župana u Sisačko-moslavačkoj županiji, bila je glasnogovornica izbornog stožera Stjepana Mesića, a u saborskim klupama sjedila je u dva navrata te je bila i predsjednica Kluba zastupnika HSS-a. Godine 2014. odlazi u Europski parlament, a pet godina kasnije nije reizabrana, ali je njena lista osvojila zavidan broj mandata, tako da je kao poželjna politička partnerica lako sklopila suradnju s HDZ-om, na čijoj je listi kao nezavisna kandidatkinja ponovo ušla u Sabor. Tijekom mandata u Europskom parlamentu izbačena je iz HSS-a jer se nije slagala s lijevim zaokretom predsjednika stranke Kreše Beljaka. Bliska je Katoličkoj crkvi.

U Sabor se vraća i Ružica Vukovac, nekadašnje zaštitno lice Mosta. Put do saborskih klupa ovog puta je pronašla na listi Domovinskog pokreta. U Saboru je bila tek 10 mjeseci tijekom 2016. godine, kada je ušla kao zamjenica tadašnjem ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću. Poznata je po tome što je dva tjedna radila kao državna tajnica, da bi potom tražila naknadu po modelu šest plus šest, prema kojemu zastupnici u Saboru i neki dužnosnici nakon odlaska s pozicije imaju pravo pola godine primati punu, a pola godine polovicu plaće. Na kraju je odbijena jer na naknadu nije imala pravo. Bila je i kandidatkinja Mosta za županicu Brodsko-posavske županije, a u Škorin pokret je prešla kao vijećnica u istoj toj županiji.

Poznato je i to da je Miroslav Škoro također povratnik u saborske klupe, a svojedobno je izabran na listi HDZ-a. U šestom sazivu Sabora bio je zastupnik od siječnja 2008. do studenoga. Tada je govorio da su razlog odlaska iz Sabora mediji koji 'generaliziraju i sve političare proglašavaju lopovima'.

Povratak u Sabor izborili su i župani Radimir Čačić i Damir Bajs te će za sada ostati na tim funkcijama, nekadašnji HDSSB-ovac Krešimir Bubalo, koji će ostati u biznisu, te Ruža Tomašić, a koja će još neko vrijeme odrađivati staž kao europarlamentarka u Bruxellesu i Strasbourgu.

  • +6
Miroslav Škoro glasovao na parlamentarnim izborima Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić