odvajanje otpada u zagrebu

Kako otkriti one koji pravilno ne odvajaju otpad? Šef Udruge predstavnika stanara: 'Sigurno nećemo bdjeti nad kamerama'

07.02.2023 u 23:45

Bionic
Reading

Od veljače će Zagrepčanima koji u odlaganju miješanog komunalnog otpada nisu koristili propisane plave ZG vrećice te na taj način nisu plaćali uslugu odvoza tog otpada, početi stizati kazne na računima, potvrdili su u Gradskoj upravi. No hoće li uopće biti moguće otkriti one koji pravilno ne odvajaju otpad i koliko će drugi ispaštati zbog tih pojedinaca?

Kazne su individualne i iznosit će do 65 eura za kućanstva te do 130 eura za pravne osobe, izjavila je Hini glasnogovornica Gradske uprave Dinka Živalj. Dodala je kako su gradski komunalni redari i djelatnici Čistoće u posljednjih mjesec dana građanima izdali oko 200 individualnih kazni, piše HRT.

Predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Grada Zagreba Zdravko Vladović naglašava da je teško očekivati od predstavnika suvlasnika da će bdjeti nad stanarima.

'Pozvao bih predstavnike suvlasnika da kroz komunikaciju, suvlasničke sastanke utječu na suvlasničku zajednicu i stanare da to rade. No nije realno očekivati da će predstavnici stanara bdjeti nad kamerama. To sigurno nećemo raditi', rekao je Vladović. Ponovio je da su kazne propisane predmetnom gradskom odlukom individualizirane, a ako nije moguće utvrditi individualizaciju, ona će se raditi kolektivno.

'Tu je pravni problem. Smatram da bi u ovoj pravnoj dilemi i dubiozi bilo jako korisno da mjesni nadležni sud u Zagrebu kao i Vrhovni sud zauzmu pravno stajalište kako bi se spriječile tužbe na kazne koje će dolaziti zbog kolektivne odgovornosti. Sudovi su već zatrpani i ako ih zatrpamo s ovim nepotrebnim tužbama, jedan mali podnesak komuniciranja s javnošću riješio bi ovaj problem, kazao je Vladović.

  • +11
Smeće otpad Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Pozvao je i DORH da se očituje mogu li se tipizirani boksovi na javnoj površini plaćati iz sredstava zajedničke pričuve.'Prema onome što smo čuli iz Ministarstva pravosuđa, to nije moguće. Postavlja se pitanje što će biti s kaznenim prijavama?', zaključio je.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je najavio da će građani koji nisu propisno odlagali miješani komunalni otpad u plave ZG vrećice početi dobivati kazne na računima za siječanj. Nekoliko stotina kazni i preko 2000 upozorenja već je podijeljeno građanima od uvođenja novog modela sakupljanja otpada, koji je stupio na snagu 1. listopada 2022.

'Čistoća ima metode, od kamera do sadržaja vrećice, utvrđivanja identiteta građana koji nepropisno odlažu otpad, i to će sada neki od njih vidjeti i na svojim računima', kazao je. Rekao je da su po Zakonu o gospodarenju otpadom kolektivne kazne za cijele zgrade moguće, ali Zagreb još uvijek to ne radi već isključivo kažnjava individualne korisnike koji krše pravila o gospodarenju otpadom.

Također je najavio da će sutra biti potpisani kolektivni ugovori sa sindikatima Zagrebačkog holdinga i ZET-a. U sljedećih nekoliko mjeseci donijet će odluku o poskupljenju usluga za građane, nakon što naprave sve analize i donesu političku odluku zajedno s koalicijskim partnerom SDP-om.

'Želimo svaku kunu preokrenuti, želimo maksimalno izvući iz ušteda Zagrebačkog holdinga i ZET-a i gradskog proračuna, kako bi građani što manje osjetili povećanje cijena', poručio je Tomašević.