zagrebački gradonačelnik

Tomašević: Kreću kazne za komunalni otpad koji nije u ZG vrećicama

05.02.2023 u 12:12

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević gostovao je u emisji Točka na tjedan N1 televizije.

Upitan zašto je odlučio obući uniformu radnika Čistoće, Tomašević je rekao da se htio i sam uvjeriti koliko je situacija u kojima građani nepravilno odvajaju otpad, do koje su mjere kontaminirani kontejneri, koliko građani koriste plave vrećice… 'Htio sam to vidjeti iz perspektive radnika Čistoće', kazao je Tomašević u razgovoru za N1.

Dan prije toga novinarima je poručio da nije Milan Bandić, a onda je obukao uniformu Čistoće, što je potez, slažu se svi, kakav bi povukao njegov prethodnik.

'Kad sam rekao da nisam Bandić, mislio sam u smislu da skačem na svaku krizu i svako zapošljavanje u Holdingu jamčim svojim potpisom. Niste mogli zaposliti čistačicu u Holdingu bez njegovog potpisa. Ja nisam taj lik, ja ne upravljam na taj način gradom. Ukoliko dođe do krize, naravno da se kao gradonačelnik uključujem, ja sam član Skupštine Holdinga', rekao je Tomašević.

'Milan Bandić na svaku situaciju sam skače. Ne samo to, nego uči druge kako se radi. Kad je Bandić oblačio uniformu Čistoće da bi čistio Trg bana Jelačića, on je to radio da nauči radnike kako se šmrkom čiste ulice. Ja sam obukao uniformu da naučim, da vidim s kojim se problemima radnici Čistoće susreću', rekao je Tomašević.

Zagrebački gradonačelnik je rekao i da ga je oporba opstruirala, kao i da unosi nemire među radnike Holdinga.

'Osim povećanja materijalnih uvjeta rada treba raditi na poboljšanju organizacije rada, može se poboljšati i efektivnosti i efikasnost u odvozu otpada. Unatoč tome što ćemo uložiti i u opremu i u ljude, bitni su i drugačiji modeli odvoza otpada', rekao je Tomašević, dodavši da će se najvjerojatnije preuzeti model iz Ljubljane, gdje se komunalni otpad odvozi jednom tjedno, ali i da će se povećati broj odvoza plastičnog otpada i papira.

Govorio je i o kaznama. Ide se s individualnim kaznama, ovaj mjesec će ići kazne ljudima za vrećice za komunalni otpad koji nije u ZG vrećicama i tu se vidi da nije plaćana usluga odvoza otpada, rekao je Tomašević.

'Stalno smo gledali kako da individualiziramo kazne. Nijedna kolektivna kazna u Zagrebu nije naplaćena', rekao je gradonačelnik.

Upitan koliko će koštati izmjene kolektivnog ugovora u Zagrebačkom holdingu, Tomašević je rekao da su najavili da će 2022. godina biti godina financijske stabilizacije.

'Završili smo 2021. godinu s deficitom od tri milijuna kuna. Holding je te godine imao gotovo 800 milijuna kuna gubitaka. Nisu još gotovi izvještaji za 2022. godinu, ali vjerujem da ćemo izaći onako kako smo planirali što se tiče proračuna, a Holding će godinu prvi put završiti s pozitivnom nulom. To smo uspjeli, a da nije nijedna usluga poskupjela', rekao je Tomašević dodavši da su išli puno težim putem, spašavati Holding tako da su smanjivali troškove. Pohvalio se da su to što rade prepoznale financijske institucije i rejting agencije.

'Radnici Holdinga i ZET-a, a i u gradskoj upravi i ustanovama tražili su korekcije plaća s obzirom na inflaciju. Mi smo uz ove intenzivne pregovore došli do kompromisa. Tražila se korekcija dok traje kolektivni ugovor. Mi poštujemo kolektivni ugovor. Mi u sklopu tog kolektivnog ugovora smo bili spremni na korekcije radi inflacije. Išli smo s većim paketom prava povećanja, ali smo tražili novi kolektivni ugovor koji će vrijediti sljedeće tri godine, jamčiti mir i stabilnosti i predviđanje troškova. U tom smislu dio, otprilike oko trećine povećanja tih materijalnih prava će ići kroz poskupljenja, dio kroz uštede u Holdingu i dio iz proračuna', rekao je zagrebački gradonačelnik.

Upitan što neće poskupjeti, Tomašević je rekao da ne želi špekulirati niti komentirati. Ne isključuje ni mogućnost privatizacije dijela Holdinga.

Upitan za potres i činjenicu da tri godine od potresa nema obnove, Tomašević je rekao da ne vidi kako bi to mogla biti njegova odgovornost. 'Mi smo puno napravili otkako smo došli na vlast', rekao je Tomašević, dodavši da su zbrinuli dio ljudi iz hostela i kontejnera u gradske stanove.

'Kad pogledamo obnovu javnih zgrada, Grad Zagreb je napravio pet cjelovitih obnova škola. Ostalo je još četiri škole, sanirali smo sve osnovne škole', rekao je Tomašević.

Upitan zašto ne napišu prijedlog zakona i na taj način ubrzaju obnovu, Tomašević je rekao da je njihov saborski klub dao brojne prijedloge od kojih je dobar dio završio u novom Zakonu o obnovi.

Upitan za komentar oko afere AP i kako surađuje s premijerom Andrejem Plenkovićem, Tomašević je rekao: 'A što mislite što mislim o tom problemu?'

'Mi apsolutno ne želimo imati veze s takvim modelom upravljanja i mislim da svaki dan pokazujemo da s tim nemamo veze. Pokažite mi jednu korupcijsku aferu koju smo mi imali. Inzistiramo na tome da svatko može dobiti posao u gradskoj upravi. Mene zanimaju rezultati, a ne tko je u kojoj stranci', rekao je Tomašević.

'Građani to sve više i više vide. Možete vidjeti moj mobitel. Mene to nitko ni ne pita, zato što znaju da to nema smisla i da nema šanse da bih takvo nešto napravio. Isto kao što Bandić, kad je išao kupovati žetončiće u Skupštini, išao je u druge klubove hodočastiti, u naš nije išao', rekao je Tomašević.

Na pitanje misli li da je Plenković u problemu, Tomašević je rekao da je sigurno neugodno za njega. 'Što se tiče našeg odnosa, čuo sam prozivanje naše vlasti i odvoza. Naš odnos ima tenzija, ali moramo se uvijek truditi da glavni grad i Vlada pokušaju naći zajednički jezik, ako je to u interesu građana Zagreba i Hrvatske. Nekad ne uspijemo, nekad uspijemo, ali ne znam što bi drugo bilo odgovorno prema građanima, da ne komuniciramo', rekao je Tomašević.