BIVŠI ASOVI O IZBORIMA U SDP-U

Josipović tipuje na Milanovića, Holy kaže: prepisali su program ORaH-a

02.02.2016 u 09:12

Bionic
Reading

Kakve su programe u unutarstranačkoj utrci za prvog čovjeka SDP-a ponudili kandidati za predsjednika, aktualni Zoran Milanović i njegovi protukandidati Zlatko Komadina te zadarski poduzetnik Dušan Polovina Lungo, ima li sličnosti i koje su razlike među njima, za tportal su se osvrnuli nekadašnji članovi ove stranke: Mirela Holy, sada predsjednica ORaH-a te Ivo Josipović, čelnik nove i, kako sam kaže, male stranke Naprijed Hrvatska. Josipović smatra da je Milanović u prednosti, ali ga muči hipoteka potpisa koalicije s HDZ-om i koketiranje s Glavaševim HDSSB-om. Holy pozdravlja činjenicu da su programi kandidata inspirirani onim što je uveo ORaH

Mirela Holy ima dojam prema medijskoj percepciji kako je favorit Zoran Milanović te pretpostavlja da će se borba voditi između njega i Komadine, a 'treći nema puno šanse', ali u njihovim programima uočava puno kopiranih ORaH-ovih ideja. Josipović ne navija ni za jednog kandidata budući da nije član SDP-a, ali mu ipak nije svejedno kako će izgledati stožerna stranka socijaldemokracije prema čemu je orijentirana i njegova Naprijed Hrvatska.

'Čini mi se kako su i jedan i drugi kandidat za predsjednika SDP-a čitali ORaH-ov statut i programe te se inspirirali njima. I među njihovim programima ima sličnosti. Obojica predlažu da se načelo jedan član - jedan glas prebaci na odabir svih funkcija. Zagovaraju provođenje javnih rasprava o politikama i statutu što je, nadam se, poznato, inaugurirao ORaH kada smo provodili javne rasprave o doslovce svim politikama koje smo imali i usvojili, a u koje su se mogli uključiti i građani', objašnjava Holy.

Predstavljajući svoj program 'Naš smjer' u 15 točaka, Milanović je, naime, podsjetio kako se predsjednik bira po načelu jedan član – jedan glas što je predložio prije osam godina i drago mu je što je to postao demokratski standard. U njemu se obuhvaćaju odnosi u stranci, promjene statuta, veća demokratizacija, gospodarski potezi i kritizira HDZ. SDP pozicionira kao stranku ljevice osjetljivu na društvene nejednakosti, prema kojoj radnici moraju sudjelovati u upravljačkim i vlasničkim strukturama, a obrazovanje mora biti besplatno i svima dostupno.

'U dnevnim novinama sam čitala kako Milanovićev program predlaže uvođenje čak unutarstranačkog referenduma oko pitanja vezanih za statut i politike. Dakle, u statutu ORaH-a definiran je unutarstranački referendum i način njegove provedbe. Osim toga imamo i frakcije koje su detaljno obrađene, na koji se način trebaju provesti', kaže ona.

Za Holy je vidljivo kako obojica prilikom predlaganja pojačavaju i unutarstranačku demokraciju inspirirajući se prijedlozima ORaH-a što je po njoj 'u redu, dobro i poželjno', ali joj je i 'drago zbog toga'.

'Ne mogu komentirati hoće li pobijediti Komadina ili Milanović jer nisam članica stranke i ne znam kakva je situacija na terenu, na koji način članovi dišu pa je na taj način vrlo nezahvalno uopće prognozirati stvari', odgovara Holy.

Kako će se stvari razvijati, smatra ona, ovisi o tome kako će se kandidati ponašati te unutarstranačkoj kampanji, hoće li netko napraviti neku grešku jer ima puno mogućnosti da se, dodaje, stvari zakompliciraju i drugačije slože.

'Moj je dojam taj da je Milanović sada favorit. No to je moj dojam, nemam nikakve informacije iz stranke, tako da je moguće da griješim i da je ovo čisto medijski uvjetovan dojam', zaključuje Holy.

Prilikom čitanja predizbornih programa, Josipović podsjeća kako se treba sjetiti mudre izreke kako papir sve trpi. Zbog toga, osim samog teksta programa koji je više ili manje vješto sročen, smatra on, treba gledati na kontekst, ovdje stanje u SDP-u, protekli mandat Vlade, osobne karakteristike kandidata.

'Nisam član stranke, zato neću ovdje navijati ni za jednog kandidata. Iako, kao čelnik nove i još male stranke Naprijed Hrvatska, socijaldemokratski orijentirane, nije mi svejedno kako će izgledati sada stožerna stranka socijaldemokracije. Naravno, tu su i dobre želje za stranku u kojoj su mnogi moji dragi prijatelji. Njeno daljnje urušavanje i umrvljivanje ljevice ne donosi ništa dobra, ni socijaldemokraciji, ni Hrvatskoj', poručuje on.

Uspoređujući programe, ustvrdio je kako 'nema revolucionarnih promjena u politici'. Volio bi da su više u njima naglašene reforme i napredak, ali u suštini ih smatra solidnim socijaldemokratskim programima.

'Milanovićev više naginje borbenosti, Komadinin integrativnosti ljevice. Najveći Milanovićev problem jest taj mogu li članovi vjerovati u radikalnu antagonizaciju prema HDZ-u. Prvo, mnogi ne žele ratove pod svaku cijenu i zbog svakog razloga. Drugo, Milanović je potpisao da želi koaliciju s tim istim mrskim HDZ-om, koketirao s Glavašem. Tu je i teret izgubljenih izbora. Komadinin problem bit će imidž koji mu je nametnut, smatram ne s pravom, te do sada, dominantno lokalna angažiranost', tumači Josipović.

Hoće li SDP-ovci izabrati nominalno ratnički ili program integrativne ljevice, po njemu, ovisi i o povjerenju koje Milanović i Komadina uživaju u članstvu. No misli kako ipak malo tko može procijeniti kakav je stvarni odnos u stranci.