ANALIZA UČINAKA PANTOVČAKA

Josipović pohvalio Milanovića: Očekivanja su velika, on ima ozbiljne kapacitete

17.02.2020 u 11:57

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Ivo Josipović kritizirao je svoju nasljednicu na Pantovčaku Kolindu Grabar Kitarović, rekavši da mu politika koju je ona vodila nije bila nimalo simpatična. 'Ona je doprinijela jednoj retrogradnoj politici, jednom vraćanju Hrvatske u prošlost i napuštanju nekih europskih vrijednosti. Vodila je vanjsku politiku koja nije bila dobra kada je riječ o odnosima sa susjednim zemljama', rekao je Josipović, ujedno izričući nekoliko pohvala na račun izabranog predsjednika Zorana Milanovića

U razgovoru za HRT-ov Studio 4, Josipović je rekao kako je on skloniji varijanti inauguracije kakvu su do sada imali svi hrvatski predsjednici, ali da Milanović ima legitimno pravo izabrati svoj koncept inauguracije.

'Da sama inauguracija nema toliku važnost kao sadržaj, pokazuje i inauguracija bivše predsjednice', kazao je.

Istaknuo je da je bilo dosta primjedbi na Milanovića kao premijera, ali i predsjednika stranke. I on sam često je kritizirao Milanovića, no on je sada, kaže, izašao s novim programom i pristupom te od njega ima velika očekivanja.

'On kao osoba ima ozbiljne kapacitete i po svojim mogućnostima, edukaciji i po svemu što može kao političar je bio neusporedivo bolji kandidat na izborima. Njegova pobjeda otvara velika očekivanja, posebice na strani građanske Hrvatske i lijevog centra', naglasio je Josipović, rekavši da birači očekuju od novog predsjednika da bude čvrst, što je i znao biti u premijerskom mandatu.

'Sasvim sigurno malo tko od onih koji su glasali za predsjednika Milanovića očekuje da sjedi na Pantovčaku i broji zvijezde na nebu', slikovit je Josipović.

  • +2
Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović prisustvovao obilježavanju Seljačke bune Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Bivši predsjednik rekao je da je Hrvatska duboko potopljena u populizam na svim razinama i ono što je također veliki teret u Hrvatskoj je razbuktavanje korupcije.

'Predsjednik nije onaj koji može suditi nekome, ali svojim stavom može učiniti dosta u borbi protiv korupcije', naglasio je.

Smatra da Hrvatska napokon mora zauzeti balansirani pristup povijesti koji će povijesne teme maknuti s poprišta dnevne politike i koji će omogućiti da se bavimo životnim problemima kojih je zaista mnogo. Naglasio je da bez dobre suradnje premijera i predsjednika nema ni dobre politike.

  • +6
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Surađivao sam i s vladom HDZ-a i s vladom SDP-a i moram reći da je suradnja uvijek bila dobra. Znalo je biti čarki, ali oko važnih stvari izvrsno smo surađivali', rekao je.

Istaknuo je kako je važno da Milanović kao predsjednik izabere neke ciljeve oko kojih će biti posebno angažiran i ako na tim ciljevima poluči pomak, ostat će zapamćen kao dobar predsjednik.

Cijelo gostovanje Ive Josipovića na HRT-u možete pogledati ovdje.