I UDRUGA MALOLJETNIH DRAGOVOLJACA

Još jedan zahtjev za moratorij na 'ćirilicu'

20.01.2013 u 13:13

Bionic
Reading

Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskoga rata Hrvatske (UMDDRH) u potpunosti podržava Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara i zahtjeve Stožera upućene Vladi Republike Hrvatske uz uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru, priopćeno je iz te udruge

'Vukovar je simbol stradanja i obrane cijele Hrvatske, a svi oni koji su u obrani Vukovara i domovine izgubili živote, koji su nakon okupacije mučki ubijani po ratištima, iako su nevidljivi, i oni su stanovnici Vukovara, a njima je pravo na život, pravo na glas, pravo na izjašnjavanje i pravo na stvaranje novih života oduzeto od onih koji su svoju ideologiju promovirali i provodili pod zastavama s mrtvačkim glavama i porukama ispisanima na ćirilici', navode.

Također ističu kako se ne protive pravima niti jedne nacionalne manjine na njegovanje tradicije i kulture, vjerskih običaja i drugih sadržaja i aktivnosti koji nisu vrijeđanje ili ponižavanje onih koji su stvarali Hrvatsku, a posebno onih koji su nakon stradanja i progona imali snage vratiti se u Vukovar.

'Ne možemo prihvatiti slijepo provođenje ustavnih odredbi koje je moguće preispitati, dugoročno odgoditi, promijeniti ili ne primjeniti, a sa ciljem sprječavanja novih podjela i sukoba, vrijeđanja osjećaja hrvatskog naroda, branitelja i stradalnika i unazađivanja dugogodišnjih procesa uspostave mira i dijaloga', navodi se u priopćenju.

Stožer za obnovu hrvatskog Vukovara, koji su osnovali hrvatski branitelji, bivši logoraši, ratni invalidi i stradalnici Domovinskog rata koji žive u Vukovaru, protivi se uvođenju dvojezičnosti u Grad Vukovara te je od Vlade zatražio uvođenje 50-godišnjeg moratorija na uvođenje dvojezičnosti. U oragnaizaciji Stožera, za 2. veljače najavljen je prosvjedni skup u Vukovaru.