VREMENSKA PROGNOZA

Još danas kišno i vjetrovito, a onda slijedi nekoliko toplih dana

07.08.2023 u 06:11

Bionic
Reading

I u ponedjeljak još povremena kiša, ponegdje i grmljavina, te još razmjerno svježe, na Jadranu i razmjerno vjetrovito, a od utorka uglavnom suho, uz samo rijetko gdje moguće pljuskove, te sunčanije i toplije, prema kraju tjedna sve češće i vruće.

Ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčan, no popodne razvoj oblaka i lokalno pokoji pljusak. Sredinom dana zapuhat će umjeren sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka uglavnom 12, 13 °C, a najviša 22 do 24 °C.

Podjednake vrijednosti i u središnjoj Hrvatskoj. Nakon djelomice sunčanog jutra, postupni rast naoblake i mjestimice malo kiše, pa i u obliku pljuska. Vjetar većinom slab pa će ujutro kratkotrajno biti magle, a popodne u Međimurju i Podravini umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

U gorju i na sjevernom Jadranu naoblaka će biti promjenjiva, no sunčanih razdoblja bit će više na obali. Povremeno valja računati na kišu, gdjegod i u obliku jačih pljuskova s grmljavinom. Umjereno jugo prijepodne će okrenuti na sjeverozapadnjak, prolazno uz neverine na udare i olujan, a navečer bura. Najniža temperatura zraka od 11 °C u unutrašnjosti do 18 °C na otocima. Najviša između 24 i 27 °C, u gorju malo niža.

Malo toplije u djelomice sunčanoj, ali i dalje nestabilnoj Dalmaciji. Umjereno jugo okrenut će najprije na sjeverozapadnjak, zatim navečer i buru na sjevernom dijelu. Ponegdje će padati kiša, no sredinom dana postoje uvjeti za neveru praćenu olujnim vjetrom i obilnom kišom.

Oblaci nad Pulom Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic / PIXSELL/PIXSELL

Nestabilnosti su poslijepodne moguće i na krajnjem jugu Hrvatske. Umjereno jugo prema večeri u okretanju na buru. Stoga more malo do umjereno valovito. Najviša temperatura zraka od 24 do 28 °C.

Zbog grmljavinskog nevremena žuti meteoalarm upaljen je za Riječku, Splitsku i Dubrovačku regiju, dok je zbog jake bure pod žutim alarmom Zapadna obala Istre, Kvarner te Dalmacija. Narančasti alarm zbog bure oglašen je u Velebitskom kanalu.

U nastavku tjedna stabilnije, sunčanije i toplije, ali posvuda ne i suho

Idući će dani u unutrašnjosti biti djelomice sunčani i od srijede topliji. Uz prolazno više oblaka nova pljuskovita oborina, ali vrlo rijetka, izgledna je u srijedu na zapadu, uz granicu sa Slovenijom, te u četvrtak i u Podravini te Podunavlju.

Na Jadranu će prevladavati sunčano vrijeme i bit će vrlo toplo, na srednjem Jadranu u četvrtak i vruće. Umjerena do jaka bura u utorak će okrenuti na sjeverozapadnjak kojeg će prema otvorenom moru biti i sredinom tjedna, dok će uz obalu puhati jugozapadnjak, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.