Tko je zakazao?

Jesu li se tragedije u Đakovu, Rovinju i Zagrebu mogle spriječiti? 'Godinama pričamo jedno te isto. Jako se loše surađuje'

10.07.2019 u 07:05

Bionic
Reading

Ubijena socijalna radnica u Đakovu, na radnom mjestu ustrijelio ju je korisnik Centra za socijalnu skrb. Ranjeni pravnik Centra bori se za život. U Rijeci preminula četverogodišnja djevojčica koju je otac prije nekoliko dana ostavio u zatvorenom vozilu. U Zagrebu majka i dadilja dvogodišnjeg dječaka zadržane u policiji zbog sumnje na zlostavljanje djeteta. Jesu li se tragedije mogle spriječiti? Tko je zakazao? Sustav, društvo ili svi?

Socijalni radnici često su suočeni s prijetnjama, no je li trebalo do ovoga u Đakovu doći? U emisiji Otvoreno urednice Zrinke Grancarić gostovali su: Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Lana Petö Kujundžić, sutkinja za mladež zagrebačkoga Županijskog suda Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Proširena tema

'Socijalni radnici su onoliko uspješni koliko imaju podršku drugih sastavnica u društvu, a tu ću uključiti i medije. Bilo je puno onih koji su morali puno ranije djelovati da ne dođe do ovoga. Ovaj počinitelj stravičnog zločina je bolesna osoba, međutim imamo dojam da je osoba koja mu je najviše pomagala, a koja je ubijena, ona mu je zapravo bila svakodnevni i terapeut i savjetodavac. One strahove koje je imao po noći, ona ga je svaki puta uspjela umiriti. Ovoga puta nije. Je li samo sustav socijalne skrbi mogao riješiti ovako složenu problematiku. Voljela bih kada imamo ove teme, voljela bih da to malo proširimo. Imamo i predškolstvo, pedijatriju, imamo liječnike primarne zaštite, imate psihijatre', ističe ministrica Nada Murganić.

'Mi godinama pričamo jedno te isto. Jako se loše surađuje. Niti jedna obitelj ne može biti zaštićena ako se ne poveže sustav. Također, društvena je klima takva da se ne poštuje struka. Političke elite ne poštuju struku. Stručnjaci koji zaista rade budu prozivani, a oni koji kažu da neće raditi sa sustavom, a oni zbog ravnodušnosti ne budu prozivani', ističe Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić ističe da je atmosfera u našem društvu posljednjih mjeseci postala takva da su socijalni radnici krivci za sve što se događa u društvu.

Ranija dojava

'Socijalni radnici rade vrlo težak i odgovoran posao. To je profesija visokog rizika i stresa. Oni nisu laici, nisu karitativni pomagači, već stručnjaci. Mi imamo svoju vrijednost. Mi smo dobro učinkoviti, ne može se reći da nismo dovoljno učinkoviti. Mi radimo s oko pola milijuna građana Hrvatske, a napravili su za njih sjajne stvari. Apeliram na naše korisnike da nam javno postanu podrška. Treba nam promjena društvene svijesti. Zaista nije korektno da su socijalni radnici istureni kao glineni golubovi'.

  • +29
Nada Murganić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Dodaje da su dobili informaciju, vezano uz slučaju u Đakovu, da se ubojica raspitivao oko nabavke pištolja. 'Oni su tu informaciju proslijedili nadležnim službama, ali reakcije nije bilo', dodaje Karačić. Sutkinja za mladež zagrebačkoga Županijskog suda Lana Petö Kujundžić ističe da se veliki broj zločina može spriječiti, ako se adekvatno reagira.

Zatrpani administracijom

'Bez povezivanja sustava ne možemo ništa. Socijalni radnik ne može biti nekakav radnik na ledini. Naši socijalni radnici imaju premalo mogućnosti da budu superspecijalisti u svom fahu. Socijalni radnik većinu posla provede u administrativnom dijelu. To bi trebao obavljati netko tko ima srednju školu, a ne stručnjaci'. Što se tiče zlostavljanja djece, pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević kaže da su brojke čak i gore od onih koje su javno dostupne.

'Cijelo je društvo odgovorno za zaštitu djece od nasilja. Tu se radi o sustavu zdravstva, obrazovanja, pravosuđa... Vidimo mogućnost za poboljšanje u onim sustavima s kojima dijete dolazi svakodnevno u kontakt. Tu mislim na vrtiće, obrazovne ustanove. Da s njima rade stručnjaci. Oni trebaju reagirati na vrijeme, upozoriti na daljnje postupanje druge službe. To bi trebala biti mjesta gdje bi se provodila prevencija. Nada Murganić pak dodaje da će se u proceduru uputiti prijedlog da socijalni radnici dobiju status službene osobe, a sve u svrhu svoje samozaštite.