crni niz

Djeca žrtve nemara i zlostavljanja; stručnjak objašnjava kolike kazne prijete za dva slučaja što su šokirala javnost

09.07.2019 u 20:20

Bionic
Reading

Dva tragična slučaja u kojima su žrtve bile mala djeca ovih dana rezultirala su osudom javnosti odraslih osoba koje su se trebale brinuti o njima. U jednom slučaju preminula je djevojčica koju je otac ostavio u pregrijanom automobilu u Rovinjskom Selu, a u drugom su uhićene majka i dadilja dvoipolgodišnjaka koji je od subote u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti s ozljedama za koje se sumnja da su posljedica zlostavljanja. Koliko su kaznenopravno različiti slučajevi koji su u nekoliko dana šokirali hrvatsku javnost te o kojim je kaznenim djelima riječ i kakve kazne očekuju počinitelje, za tportal objašnjava izvanredni profesor Igor Vuletić s Katedre kazneno-pravnih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku

'Što se tiče usporedbe, u prvom slučaju reklo bi se da je riječ o nehaju (blaži oblik krivnje), a nije jasno o čemu je riječ u drugom slučaju. Ako je netko išao nanositi ozljede djetetu, tada je u pitanju namjerno kazneno djelo i to je teži oblik krivnje i teža situacija', objašnjava razliku između počinjenih kaznenih djela koja su šokirala hrvatsku javnost posljednjih dana izvanredni profesor Igor Vuletić s Katedre kazneno-pravnih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku.

Kada je u pitanju preminula djevojčica ostavljena u pregrijanom automobilu u Rovinjskom Selu, napominje kako mu je u ovom trenutku teško reći o kojem se kaznenom djelu točno radi.

'Ovdje je otac takozvani garant djetetu, što znači da je pravno dužan spriječiti nastup štetnih posljedica po dijete. On ga je ostavio u zaključanom autu bez nadzora i već tu je povrijedio zakon. Teško mi je reći hoće li se to kvalificirati kao prouzročenje smrti iz nehaja, za što je kazna od šest mjeseci do pet godina, ili drugo odgovarajuće djelo', tumači ovaj kaznenopravni stručnjak.

Objašnjava kako isto tako treba vidjeti postoje li neke okolnosti koje isključuju ili umanjuju kaznenu odgovornost.

'Premalo je podataka da bih dao konkretan odgovor', kaže Vuletić, napominjući kako mu nije poznato je li se dogodio sličan slučaj, ali od ranije su mu poznati neki predmeti, ističe, u kojima su bile slične okolnosti, ali bez smrtne posljedice.

Slučaj koji je šokirao hrvatsku javnost

Krajem veljače javnost je šokirao i slučaj oca u Pagu koji je u 6 ujutro s balkona prvog kata u dvorište bacio svoje četvero maloljetne djece. Najteže ozlijeđena sedmogodišnjakinja prebačena je zbog ozljeda u zagrebački KBC na Rebru. Djeca se oporavljaju, a živjet će s majkom, ali će im biti osigurana skrb stručne osobe. Tužiteljstvo tereti oca s Paga za četiri pokušaja teškog ubojstva na podmukao način.

U slučaju 2,5-godišnjeg dječaka majka i dadilja su garanti za život i zdravlje djeteta, napominje. Kako bi se utvrdilo kazneno djelo, dodaje Vuletić, potrebno je utvrditi više činjenica.

'Dolaze u obzir različita djela, ovisno o tome tko je nanosio posljedice, na koji način i slično. Također, bitno je utvrditi okolnosti pod kojima je dijete povjereno na čuvanje dadilji', kaže kaznenopravni stručnjak.

Iz Policijske uprave zagrebačke izvijestili su kako je završeno kriminalističko istraživanje nad majkom i dadiljom te da ih se sumnjiči za počinjenje istog kaznenog djela, povredu djetetovih prava, te majci prijeti do pet, a dadilji do osam godina zatvora.