pokušavaju smanjiti paniku

Jandroković potvrdio: Sabor nastavlja raditi, a održat će se i izbori u HDZ-u

13.03.2020 u 12:20

Bionic
Reading

Iako je jučer bilo ideja da Sabor prestane s radom zbog situacije s koronavirusom, to se ipak neće dogoditi. Sabor nastavlja s radom, a moguće je da će doći do i sastanka premijera Andreja Plenkovića i ministara s predstavnicima parlamentarnih stranaka

Gotovo jednoglasno predstavnici parlamentarnih klubova, odnosno članovi saborskog Predsjedništva donijeli su odluku da se nastavi s radom, potvrdio je novinarima predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Sabor će nastaviti s radom, kako smo najavili jučer, u formi 'hladnog pogona'. Rade naše službe, rade odbori i radi plenarna sjednica. Dogovorili smo se da saborski zastupnici i zastupnice kao predstavnici naroda daju primjer odgovornim ponašanjem, slušanjem i poštivanjem preporuka nadležnih državnih tijela, institucija i Stožera civilne zaštite, HZJZ-a', kazao je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Sabora.

Drugim riječima, kao što je najavljeno i jučer, Sabor nastavlja sa sjednicama, no neće biti posjeta Saboru i dolazaka organiziranih grupa, a otkazane su i sve međunarodne aktivnosti.

Jandroković je potvrdio da se razgovaralo o mogućem sastanku između predsjednika Vlade i nadležnih ministara s predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi ih se izvijestilo što sve Vlada radi, ali i da se, vjerojatno na nekom od odbora, održi rasprava o tome kakve mjere Vlada planira kada je u pitanju gospodarstvo.

'Puno je izazova, ali ono što me jako ohrabrilo stav je svih stranačkih klubova i zaključak da moramo kao narodni predstavnici biti ti koji će odgovorno obnašati dužnosti i slati pozitivne poruke', kazao je Jandroković.

Upitan očekuje li onda da se i napuni sabornica, a s obzirom na to da je proteklih dana gotovo prazna, Jandroković je rekao da nije prioritet da sabornica bude puna, nego da ondje budu predstavnici svih saborskih klubova i da sudjeluju u raspravi.

'Znate da je preporučeno da na skupovima bude manje od 100 osoba. Uglavnom u sabornici niti nema 100 ljudi kada je obična rasprava. Kada dođe glasovanje, dogovorit ćemo se da to napravimo onako kako kaže struka da ne bude ugroženo ničije zdravlje', kazao je Jandroković.

'Sabor mora nastaviti raditi i mi od idućeg tjedna moramo krenuti u hitnu proceduru izmjena dosta zakona kako bismo rasteretili hrvatsko građanstvo i poduzetništvo jer će biti velike turbulencije i u robnim i novčanim tokovima', kazao je pak potpredsjednik Sabora, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

Očekuje konsenzus oporbe i vladajućih ako mjere koje predloži Vlada budu dobre. 'Ovdje moramo zajedno i sinergijski djelovati jer je ekonomija važna, a tu je i naša vrlo velika povezanost u robnoj razmjeni s Italijom, Austrijom i Njemačkom. Moramo djelovati odmah i moramo djelovati zajedno, u ovom dijelu ekonomije nema politike i tu mora prevladati zdrav razum', kazao je Hajdaš Dončić.

Jandroković: Izbori za vodstvo HDZ-a zasad će se održati

Potvrdio je da će se u nedjelju održati izbori u HDZ-u, na kojima se po načelu jedan član-jedan glas bira predsjednik, zamjenik predsjednika te četiri potpredsjednika stranke. 'Zasad će se izbori održati, ovi pojedinačni, no razgovarat ćemo i blizu smo tome da odgodimo izbore za stranačka tijela na razini općina, gradova i županija, a moguće i stranački sabor jer se radi o skupovima na kojima uvijek bude više od 100 ljudi', rekao je Jandroković. Naime od 16. ožujka do 18. travnja trebale su se održati izborne skupštine u općinskim i gradskim organizacijama te u organizacijama HDZ-a gradskih četvrti, od 20. travnja do 3. svibnja u županijskim organizacijama HDZ-a i u Gradskoj organizaciji HDZ-a Grada Zagreba, dok je za 15. svibnja planiran Opći sabor.

'Pretpostavljam da će se izbori u nedjelju održati ako se u ova dva dana nešto dramatično ne promjeni. A ostali izbori, pretpostavljam da bi oni mogli biti odgođeni', kazao je.

Jandroković je poručio da mu je teško procijeniti kakav će biti odaziv u ovakvoj situaciji, ali je pozvao sve da sudjeluju na izborima.