zbog koronavirusa

Plenković otkazuje preostale skupove uoči izbora u HDZ-u, prilagodio se i Sabor

11.03.2020 u 13:49

Bionic
Reading

Španjolski parlament zatvorio je vrata na tjedan dana nakon što je jedan od zastupnika zaražen koronavirusom. Hrvatski sabor poduzeo je nešto blaže mjere, a iz stožera Andreja Plenkovića također su potvrdili da će otkazati preostale predizborne skupove uoči stranačkih izbora

Iz stožera predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića Odvažno za Hrvatsku izvijestili su da će uzimajući u obzir okolnosti glede epidemije koronavirusa, kao mjeru opreza, otkazati preostale predizborne skupove tima u sklopu stranačke kampanje. O ostalim aktivnostima u narednim danima kampanje, pravodobno će obavijestiti javnost.

U suprotnom taboru 'Opcije za promjene' zasad ne misle otkazivati skupove. Kažu da se ne radi o velikim skupovima, već o druženjima.

Saborski radni tjedan odnosno zasjedanje započelo je u srijedu ujutro, a normalan rad nastavit će se dalje, bez obzira na situaciju s koronavirusom.

U ovom trenutku ne planira se obustava ili smanjenje opsega rada i aktivnosti, odgovorili su na upit tportala u Hrvatskom saboru, no pomno prate razvoj događaja u zemlji i preporuke Stožera civilne zaštite.

No, ipak neki aktivnosti, prije svega međunarodnih neće biti. 'Gotovo sve međunarodne aktivnosti koje su trebali imati saborski zastupnici su otkazane. Što se tiče sjednica one zasad idu, a mi ćemo pratiti kakve će biti preporuke i odluke nadležnih državnih tijela, a tako će se onda ponašati Sabor', poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

U Saboru nama kažu da su međunarodni sastanci do kraja ožujka odgođeni ili otkazani na temelju odluke organizatora u tim zeljama gdje su se trebali održati.

'Odgođeni su i neki inozemni dolasci i posjeti Saboru, uključujući sastanak Zajedničke skupine za parlamentarni nadzor Agencije Europske unije za suradnju tijela za provedbu zakona (Europol) u okviru parlamentarne dimenzije hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a', kažu nam u Saboru

.Sastanci radnih tijela, kao i posjete grupa, uključujući i posjete školskih grupa, zasad nisu odgođeni.

Što se pak tiče samih mjera koje se provode u Saboru, zastupnici kao i ostali zaposlenici obaviješteni su su o osnovnim zaštitnim mjerama, pa su primjerice u svakom toaletu izviještene i upute o ispravnom pranju ruku. Na ulazima u zgradu postavljena su pak sredstva za dezinfekciju ruku.