prekid trudnoće

Demokrati: Zakonom osigurati pravo žene na izbor

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 23.01.2019 13:37
  • Objavljeno 23.01.2019 u 13:37
Mirando Mrsić, Bojana Hribljan i Spomenka Avberšek

Mirando Mrsić, Bojana Hribljan i Spomenka Avberšek

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik stranke Demokrati Mirando Mrsić u srijedu je predstavio stranački prijedlog Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, prema kojemu žena ima pravo donijeti odluku o prekidu trudnoće do navršenih 12 tjedana gestacijske dobi te se poštuje ženino pravo na izbor

Zakonom se predviđa i besplatan prekid trudnoće u svim javnim bolničkim ustanovama, da žena ima pravo sama odlučivati bez zadiranja u privatnost, kao i pravo na medicinsku pomoć liječnika bez priziva savjesti.

Mrsić je naglasio da Vlada Andreja Plenkovića ne poštuje odluku Ustavnog suda i zadani rok za donošenje novog zakona, zbog čega su odlučili predložiti svoj zakon, pozvavši druge stranke da daju potporu da zakon uđe u hitnu proceduru.

'Vlada je imala dovoljno vremena, ali očito nema dovoljno hrabrosti i odlučnosti da pitanje prekida trudnoće uredi na suvremen i razuman način, bez ideoloških ograničenja i bez zadiranja u pravo žena na izbor. Demokrati smatraju da se odluke Ustavnog suda moraju poštivati i da se pravo žene na izbor mora poštivati i unaprijediti u odnosu na zakonsko rješenje iz 1978., pa smo zato zimsku stanku u radu Sabora iskoristili za analizu europske prakse i pripremu prijedloga zakona kao što smo i najavili. Pokazali smo da je moguće pripremiti zakon, sada pozivamo sve političke stranke, pa i vladajuće, da pokažu razum i podrže prijedlog koji na suvremen i primjeren način uređuje pravo žena na izbor0, poručio je Mrsić.

Potpredsjednica Demokrata Bojana Hribljan istaknula je da 'žena ima pravo donijeti odluku o prekidu trudnoće do navršenih 12 tjedana gestacijske dobi, na besplatan prekid trudnoće u svim javnim bolničkim ustanovama i sama odlučivati bez zadiranja u privatnost i obveze dodatnog savjetovanja'.

'Ne želimo čitati o bolnim iskustvima žena i zato ovim Zakonom propisujemo što sve ginekolog mora obaviti prije medicinskog prekida trudnoće jer žena ima pravo na bezbolan kirurški prekid trudnoće, mogućnost izbora metode prekida trudnoće i na medicinsku pomoć liječnika bez priziva savjesti', ustvrdila je Hribljan.

Demokrati ističu da će zdravstvene ustanove osigurati provođenje ovog zakona, a u slučaju priziva savjesti su dužne zaposliti na to mjesto zaposliti osobu koja nema prizivi savjesti. U slučaju da to ne osiguraju zdravstvene ustanove, prema prijedlogu Demokrata, kaznile bi se s pola milijuna kuna, a odgovorna osoba ustanove sa sto tisuća kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!