cijepljenje svake godine

Izvršni direktor Pfizera: Ljudima će vjerojatno trebati i treća doza cjepiva protiv koronavirusa

15.04.2021 u 20:28

Bionic
Reading

Albert Bourla, izvršni direktor tvrtke Pfizer, kazao je kako će ljudima vjerojatno trebati treća doza njihova cjepiva protiv covida-19

Tijekom panel diskusije koju ju je organizirao CNBC, Bourla je rekaoda bi treću dozu trebalo primiti šest do 12 mjeseci nakon druge doze.

Dodao kako misli da je moguće da će se ljudi trebati cijepiti protiv koronavirusa svake godine.

'Postoje cjepiva, poput onoga protiv dječje paralize i dovoljna je jedna doza, a postoje cjepiva poput onoga za gripu s kojim se treba cijepiti svake godine. Covid više sliči virusu gripe nego virusu dječje paralize', rekao je Bourla još 1. travnja, ali je snimka u javnost puštena tek danas.

Pfizer i BioNTech najavili su u veljači da testiraju treću dozu cijepljenja protiv COVID-19.

'Vjerujemo da će treća doza povećati odgovor antitijela 10 do 20 puta', rekao je tada Bourla dodajući kako vjeruju da će treća doza cjepiva pojačati imunološki odgovor i pomoći u zaštiti od različitih varijanti.

Treću dozu za početak će dobiti 144 dobrovoljca, uglavnom oni koji su sudjelovali u ranoj fazi američkog testiranja cjepiva prošle godine.

Pfizer je ranije ovog mjeseca priopćio da njegovo cjepivo daje 91 postotnu zaštitu protiv koronavirusa i više od 95 posto protiv teške bolesti do šest mjeseci nakon druge doze.