siniša tomić

Ravnatelj HALMED-a otkrio: ‘U Hrvatskoj su prijavljene 22 smrti nakon cijepljenja, sedam ih je odmah odbačeno‘

15.04.2021 u 22:57

Bionic
Reading

Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a, je rekao da bi EMA odluku o cjepivu Johnson&Johnson trebala donijeti sljedeći tjedan, najvjerojatnije u utorak ili četvrtak, kada zasjeda povjerenstvo za farmakovigilanciju

'Sukladno dosadašnjoj ocjeni, to je cjepivo koje ima odobrenje EMA-e, gdje je omjer koristi i rizika pozitivan, te vjerujemo da će se ono moći primjenjivati uz eventualno ažuriranje informacija o lijeku', objasnio je za Dnevnik HTV-a ravnatelj HALMED-a Siniša Tomić.

I dalje vlada nepovjerenje prema cjepivu AstraZenece, što se tiče nuspojava tog cjepiva, Tomić je rekao kako je i kod tog cjepiva EMA ocijenila omjer koristi i rizika pozitivnim, ocijenila je i da postoji određena povezanost s rijetkim tromboembolijskim slučajevima, koji su ponekad povezani s trombocitopenijom.

'Nastavlja se kontinuirana procjena uz dodatne podatke koje će države članice dostaviti, uzimajući u obzir i epidemiološke podatke kako bi s eventualno ustanovili svi čimbenici rizika', dodao je Tomić.

Osvrnuo se na nuspojave u Hrvatskoj, rekao je da ozbiljnijih nuspojava ima oko 18 posto poput preosjetljivosti ili tromboembolijskih slučajeva.

'Što se tiče smrtnih slučajeva, prijavljena su 22, za njih 10 je zatražena dodatna dokumentacija koja se dodatno istražuje, za 7 ih je odbačeno kao potpuno nepovezani, a za 5 nije vjerojatna povezanost s cjepivom', dodao je.

Na pitanje je li, kao stručnjak, skloniji vektorskim ili cjepivima na bazi RNA, Tomić je rekao da treba odvojiti regulatorni postupak od nabave cjepiva. Regulatorni dio, objasnio je, ocjenjuje, kvalitetu, sigurnost i djelotvornost.

'Sva cjepiva su dobivena biotehnološkim postupkom, sva su prošla rigoroznu procjenu EMA-e, nakon dobivanja odobrenja ona prolaze intenzivni monitoring i praćenje i kroz transparentan sustav upravljanja rizikom. Treba se oslanjati na informacije o lijeku koje su odobren od regulatora', zaključio je.