NAPETO U westminsteru

Izvanredni izbori zbog Brexita? Dok parlamentarci važu, Johnson ima jokera u rukavu

28.10.2019 u 18:18

Bionic
Reading

Britanski parlamentarci u ponedjeljak poslijepodne raspravljat će, a potom i glasati o prijedlogu premijera Borisa Johnsona da se 12. prosinca održe parlamentarni izbori. Zeleno svjetlo tom prijedlogu može osigurati tek dvotrećinska većina u Donjem domu, odnosno 434 glasa. Dvije oporbene stranke navodno su spremne glasati za izvanredne izbore, ali 9. prosinca, dok se laburisti, kao najbrojnija oporba u Parlamentu, i dalje opiru ideji prijevremenih izbora sve dok ne se potpuno ne ukloni opasnost od Brexita bez sporazuma. Premijer, međutim, ima i alternativni mehanizam u rukavu

Potrebna dvotrećinska zastupnička većina za održavanje izvanrednih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu određena je posebnim zakonom o parlamentu (FTPA) iz 2011. godine, a ta većina trenutno se ne može postići bez glasova laburista s obzirom da oni kontroliraju više od trećine zastupničkih mjesta.

Liberalni demokrati i Škotska nacionalna stranka (SNP) predložili su da se izbori održe 9. prosinca, a izvor BBC-ja iz Downing Streeta kaže da će vlada u utorak izaći s 'gotovo identičnim' prijedlogom.

Europska unija jutros je odobrila odgodu Brexita sa 31. listopada na 31. siječnja 2020., uz mogućnost da Britanija izađe iz Unije i ranije, ukoliko se parlamentarci uspiju nekako dogovoriti oko izlaska.

Podsjetimo, novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je prošlog tjedna da će, ako Britanija još bude u EU-u nakon 1. studenoga, zatražiti od Ujedinjenog Kraljevstva da pošalje povjerenika u Bruxelles.

No stvar je prioriteta: večeras je pred britanskim parlamentarcima glasovanje o Johnsonovom prijedlogu za parlamentarne izbore u prosincu.

Britanska vlada u rujnu je dvaput od parlamentaraca bezuspješno zazivala izbore 15. listopada. Može li ovo biti treća Johnsonova sreća? Ako se pitaju laburisti, može, ali pod jednim uvjetom - da se premijer pred parlamentom jasno obveže da neće izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije bez dogovora.

No ne popusti li ni Johnson niti vođa laburista Jeremy Corbyn, ništa se dramatično neće dogoditi, a rješenje je ipak moguće.

Spomenuti FTPA usvojen je u vrijeme vladavine koalicije Konzervativne stranke i Liberalnih demokrata, upravo s ciljem učvršćivanja principa petogodišnjeg mandata vladajućih. Ranije je, naime, bilo moguće da predstavnici vlade zatraže od kraljice izbore kad god im je to išlo u prilog, no od 2011. prijevremeni izbori nisu mogući bez dvotrećinske podrške u Parlamentu.

  • +13
Prosvjed protiv Brexita u Londonu Izvor: EPA / Autor: VICKIE FLORES

Ipak, postoji alternativa. The Guardian podsjeća da je moguće izmijeniti FTPA ili izglasati zasebnu, ciljanu uredbu o održavanju izbora na određeni datum. U potonjem slučaju, bilo bi potrebno osigurati običnu natpolovičnu većinu u Donjem domu britanskog Parlamenta. Uredba se može i prilagoditi na način da bi na izborima u Britaniji mogli glasovati i maloljetnici od 16 i 17 godina, pa čak i državljani ostalih zemalja Europske unije. U konačnici, Johnson može i odstupiti s premijerske dužnosti ili zatražiti glasovanje o povjerenju sebi samome. Međutim, prema pravilima FTPA, to ne bi vodilo direktno u nove izbore, već bi parlamentarci prvo dobili priliku sastaviti novu vladu.

Idealan scenarij za premijera Johnsona bio bi provlačenje svog dogovora o Brexitu kroz parlament, čime bi ušao u povijest kao onaj koji je uspio odblokirati Brexit. No on bi trebao biti zadovoljan i ukoliko se raspišu prijevremeni izbori, jer će 'krivnja' za blokadu njegovog dogovora o Brexitu ostati na parlamentu. U svakom slučaju, konzervativcima odgovaraju što skoriji izbori, zaključuje The Guardian.

  • +7
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Podsjetimo, prije točno tjedan dana parlamentarci su podržali Johnsonov dogovor o Brexitu, odnosno prihvatili su da sporazum ide o drugo čitanje, što bi omogućilo da se o sporazumu raspravlja i na njega stavljaju amandmani. Međutim, nekoliko minuta kasnije glasovali su 322 prema 308 protiv prijedloga kojim bi se u tri dana zakon o Brexitu žurno progurao kroz Zastupnički dom.