A MOŽE I RANIJE

Još jedna odgoda: Velika Britanija izlazi iz EU-a za vrijeme hrvatskog predsjedanja

28.10.2019 u 10:42

Bionic
Reading

Države članice Europske unije odobrile su Velikoj Britaniji produžetak Brexita do 31. siječnja 2020., tvitao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Prema tom prijedlogu, UK može napustiti EU i prije navedenog roka, ukoliko to, naravno, u međuvremenu odobri i Parlament u Londonu. Tusk je prigodno, umjesto 'extension' (produljenje) u tvitu iskoristio termin 'flextension', a ne iskoristi li London priliku da iz EU-a izađe do kraja godine, Brexit će se dogoditi za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, dakle u prvoj polovici iduće godine. Ako i tada

Veleposlanici 27 članica Europske unije u ponedjeljak ujutro u Bruxellesu prihvatili su prijedlog odgode Brexita za tri mjeseca, a poslijepodne britanski parlament glasa o prijedlogu premijera Borisa Johnsona za održavanjem prijevremenih izbora.

Prije desetak dana Johnson se vratio iz Bruxellesa s novim, izmijenjenim sporazumom o Brexitu, ali je bio primoran tražiti odgodu roka jer ga je na to prisilio parlament. Britanski zastupnici načelno su prihvatili Johnsonov sporazum o brexitu, ali su u drugom glasanju odbacili njegov žurni izlazak 31. listopada tražeći dodatno vrijeme da prouče zakone na temelju kojih će se razdruživanje provesti.

Johnson je ranije poručivao da će prije umrijeti nego tražiti odgodu.

Prema prijedlogu odgode o kojem će veleposlanici EU ujutro raspravljati, razdruživanje bi nastupilo 31. siječnja 2020., ali s mogućnošću da Velika Britanija napusti EU i 30. studenoga i 31. prosinca u slučaju da parlament u Londonu ratificira sporazum koji je Johnson ispregovarao s Bruxellesom, kazali su europski izvori.

Sve su se članice EU prošli tjedan suglasile o potrebi treće odgode brexita kako bi se izbjegao scenarij neuređenog izlaska.

Britanski zastupnici trebaju u ponedjeljak poslije podne raspraviti Johnsonov prijedlog o prijevremenim izborima 12. prosinca. Da bi prijedlog novih izbora prošao konzervativnom premijeru potrebne su dvije trećine u donjem domu, odnosno 434 glasa.

  • +13
Prosvjed protiv Brexita u Londonu Izvor: EPA / Autor: VICKIE FLORES

Johnson više nema većinu u parlamentu, ali su dvije oporbene stranke u nedjelju naznačile spremnost da podrže prijedlog o prijevremenim izborima.

Najveća oporbenastranka, laburisti, ponovila je da neće podržati Johnsonov prijedlog prijevremenih izbora sve dok ne se potpuno ne ukloni opasnost od izlaska bez sporazuma.

Ujedinjena Kraljevina trebala je prvotno napustiti EU 29. ožujka, a taj je datum bio odgođen dva puta, 12. travnja, odnosno 31. listopada.