potpora izmjenama

Izraelskom veleposlaniku za BiH ukor zbog potpore HDZ-u?

24.08.2022 u 12:40

Bionic
Reading

Izraelski premijer Yair Lapid ukorio je veleposlanika zaduženog za BiH zbog njegove ranije izjave kojom je praktično dao potporu izmjenama izbornog zakona na kojima inzistira HDZ BiH, objavio je srijedu ugledni izraelski list Haaretz na svojim mrežnim stranicama

Haaretz je u uvodniku od utorka djelovanje veleposlanika Noaha Gendlera opisao kao "novi najgori" postupak izraelske diplomacije, a u srijedu je objavio da se nakon njihova pisanja očitovalo Ministarstvo vanjskih poslova Izraela na čijem je čelu premijer Lapid.

"Na temelju upute premijera i ministra vanjskih poslova Yaira Lapida glavni ravnatelj Ministarstva vanjskih poslova Alon Ushpiz ukorio je veleposlanika Izraela za Albaniju i BiH zbog njegova ponašanja u slučaju na koji se odnosi uvodnik u Haaretzu", navodi se u priopćenju koje citira izraelski list.

Veleposlanik Izraela za BiH čije je sjedište u Tirani izazvao je ranije ovog mjeseca oprečne reakcije nakon što je objavio izjavu u kojoj uz ostalo stoji kako Izrael vjeruje da je Dejtonskim sporazumom uspostavljen održiv sustav podjele vlasti u BiH između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika.

S tim u vezi, kako stoji u izjavi, Izrael smatra kako se to načelo mora poštovati i uzeti u obzir prilikom traženja rješenja za izborni zakon koji istodobno mora osigurati dva ključna načela: jednakost i nediskriminaciju.

"Jedan od načina da se održe ova ključna načela je kroz legitimno predstavljanje što je potvrdio i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a bez kojeg sistem konsocijacijske demokracije nije ni provediv niti održiv", navodi se u toj izjavi u kojoj se dodaje kako presuda u slučaju "Sejdić-Finci" kao i druge presude Europskog suda za ljudska prava "tek trebaju biti provedene".

Izjavu iz veleposlanstva u Tirani Haaretz ocjenjuje kao zanemarivanje prava nacionalnih manjina, uključujući tu i židovsku te potez koji ide na ruku nacionalističkim političkim snagama.

Dio medija i političara bošnjačke orijentacije tu je izjavu veleposlanika Noaha Gendlera odmah protumačio kako potporu zahtjevima HDZ BiH za izmjenama izbornog zakona, odnosno kao rezultat lobiranja koje je obavio čelnik te stranke Dragan Čović.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković za taj je list kazala kako ne može vjerovati da Izrael staje uz politiku koja praktično znači nastavak diskriminiranja Židova u njenoj zemlji jer se oni tamo ne mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH niti za zastupnike u državnom Domu naroda.