nova eskalacija

Gaza: EU izražava 'duboku zabrinutost' i poziva na 'maksimalnu suzdržanost'

06.08.2022 u 16:49

Bionic
Reading

Europska unija s "dubokom zabrinutošću" prati nasilje u Pojasu Gaze i poziva sve strane na "maksimalnu suzdržanost" kako bi se izbjegla nova eskalacija, rekao je u subotu glasnogovornik šefa europske diplomacije Josepa Borrella

"Izrael ima pravo zaštititi svoje civilno stanovništvo, ali mora se učiniti sve kako bi se spriječio širi sukob, koji bi prvenstveno utjecao na civilno stanovništvo na obje strane i doveo do novih žrtava i više patnje", rekao je Peter Stano u izjavi.

Naglasio je da je nasilje već uzrokovalo "brojne smrti, uključujući civile i petogodišnju palestinsku djevojčicu, te više od 80 ozlijeđenih".

Izraelski zrakoplovi napali su Gazu, a palestinski militanti ispalili su rakete na izraelske gradove u subotu, dok borbe traju drugi dan, nakon više od godinu dana relativnog zatišja duž granice.

Izrael je u petak priopćio da je pokrenuo specijalnu operaciju protiv palestinske militantne skupine Islamskog džihada, ubivši jednog od viših zapovjednika skupine u iznenadnom dnevnom zračnom napadu na zgradu u gradu Gazi.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, izraelska vojska je priopćila da je u noćnim racijama uhitila 19 militanata Islamskog džihada.

Vlasti u Gazi izvijestile su o 13 mrtvih, uključujući petogodišnju djevojčicu, i više od 100 ozlijeđenih, a izraelska vojska procjenjuje da je ubila 15 boraca Islamskog džihada u napadima od petka poslijepodne.

Ovo je najgori sukob u Gazi od jedanaestodnevnog rata u svibnju 2021. godine, u kojem je ubijeno 260 mrtvih ljudi na palestinskoj strani i 14 u Izraelu.