eskalacija napetosti

Izraelci gađali Gazu, Islamski džihad obećao odmazdu

05.08.2022 u 17:58

Bionic
Reading

Izraelske snage (IDF) bombardirale su ciljeve u Gazi za koje tvrde da su povezani Islamskim džihadom te usmrtile zapovjednika tog islamističkog militantnog pokreta koji je najavio odmazdu ustvrdivši da može pogoditi i Tel Aviv

Lokalni zdravstveni dužnosnici rekli su da je u napadu ubijeno najmanje osam osoba, uključujući i petogodišnje dijete, te da je ranjeno 44. Napad je uslijedio nakon nekoliko dana eskaliranja napetosti poslije uhićenja palestinskog militantnog vođe tijekom tjedna.

"IDF trenutno napada u Pojasu Gaze. Proglašena je specijalna situacija na izraelskoj domaćoj fronti", priopćila je vojska.

Palestinski islamski džihadistički dužnosnik rekao je da je Tajser al-Jabari, viši zapovjednik pokreta, ubijen u napadima, koji su pogodili nekoliko ciljeva u gusto naseljenom području.

Napadi dolaze nakon što je Izrael uhitio Basama al-Sadija, višeg čelnika Palestinske islamističke džihadističke skupine, tijekom racije u okupiranom gradu Jeninu na Zapadnoj obali ranije ovaj tjedan.

Naknadno su zatvoreni svi prijelazi u Gazi i na obližnjim cestama zbog strahova od odmazde od skupine kojoj je uporište u Gazi.

U priopćenju koje je objavljeno na televiziji Al Mayadeen, na proiranskom libanonskom kanalu, islamski džihadistički čelnik Ziad al-Nakhala obećao je odmazdu za napade. "Nema crvenih crta u ovoj borbi i Tel Aviv će pasti pod granatama otpora, kao i svi izraelski gradovi", rekao je.

Gaza, uzak pojas zemlje na kojem na 365 četvornih kilometara živi 2.3 milijuna stanovnika, konstantna je točka sukoba još otkad je Hamas preuzeo kontrolu područja 2007. godine.

Izrael se borio u pet sukoba s Gazom od 2009. godine, a posljednji je sukob iz svibnja 2021. godine, kad je Hamas ispalio tisuće raketa na Izrael, a Izrael je odgovorio zračnim napadima na Pojas.