POPLAVA KANDIDATA

Iz Sabora u lokalne utrke: Evo koji zastupnici žele biti na čelu županija, gradova i općina

23.03.2017 u 17:22

Bionic
Reading

Dok se dogovaraju posljednji kandidati za lokalne izbore, neki su svoje neslužbene kampanje odavno započeli. Dobar dio sjedi ih i u Saboru, u kojem će se sljedećih tjedana sigurno pucati iz svih oružja

Iako će Sabor za koji tjedan na odmor zbog lokalnih izbora, već sada mnogi zastupnici koriste i saborske klupe kako bi i uoči službene kampanje javnosti prenijeli svoje poruke. U Saboru se tako posljednjih dana sve više govori i o lokalnim temama, što i nije čudo s obzirom na to da gotovo trećina aktualnih saborskih zastupnika puca i na čelna mjesta u jedinicama lokalne samouprave.

Jake saborske snage za Zagreb

Čak je četvero saborskih zastupnika već istaknulo svoje kandidature u utrci za mjesto gradonačelnika Zagreba. U saborskim klupama sjedi određeni broj zagrebačkih vijećnika, no zanimljivo je kako nitko od kandidata za čelno mjesto metropole nije vijećnik.

HNS-ova Anka Mrak Taritaš, koja je u kampanju krenula već prije nekoliko mjeseci, doduše je bila u gradskim strukturama prije nego je za vrijeme Vlade Zorana Milanovića postala ministrica. Sada traži dovoljan broj glasova za vođenja Zagreba, a u tome bi mogla dobiti i podršku SDP-a.

U utrku za Zagreb od prošlog tjedna upustio se i HDZ-ov Drago Prgomet. Bivši zamjenik predsjednika HDZ-a u vrijeme Tomislava Karamarka napustio je stranku, na izbore izašao na listi Mosta, nakon toga osnovao svoju stranku Hrid, te se na kraju nakon izbora Andreja Plenkovića ponovno vratio u HDZ.

S već zahuktalom kampanjom u koštac se pokušava uhvatiti i Mostov Marko Sladoljev, koji je u Sabor stigao nakon što se povukao Josip Katalinić. Sladoljev, koji je do ulaska u visoku politiku bio učitelj vjeronauka, u intervjuu za tportal nedavno je kazao da bi mu uspjeh bio ući u drugi krug.

Gradonačelnik želi biti i Ivan Pernar iz Živog zida, no dosad se još uvijek nisu uspjela čuti njegova rješenja za Zagreb.

U utrku u Zagrebu pridružila se i nezavisna zastupnica iz HDZ-ova kluba Bruna Esih.

  • +7
HDZ-ovi zastupnici na lokalnim izborima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Može li netko od zastupnika postati župan?

Osvoji li netko od pretendenata za Zagreb gradonačelnički mandat, zbog nespojivosti dužnosti morat će se odreći zastupničkog mandata u Saboru. U istoj će situaciji biti i drugi zastupnici koji ulaze u utrke za čelnu osobu u županijama.

Jedan od njih je i HDZ-ov Ivan Anušić, koji se nada na čelu Osječko-baranjske županije zamijeniti Vladimira Šišljagića. U toj utrci, iako definitivne odluke još nema, mogao bi mu se pridružiti i SDP-ov saborski zastupnik Domagoj Hajduković.

Gužva će biti i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Svoju kandidaturu za župana već je istaknuo SDP-ov Arsen Bauk, a za skidanje HDZ-ove vlasti u županiji trebao bi se boriti i Mostov Miro Bulj.

HDZ-ova mlada saborska zastupnica Majda Burić ulazi pak u tešku bitku protiv dugogodišnjeg župana Zlatka Komadine u Primorsko-goranskoj županiji, dok će HDZ-ovu vlast u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pokušati skinuti Mostov politički tajnik i saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Protiv dugovječnog HDZ-ova župana Gorana Pauka u Šibensko-kninskoj županiji ide SDP-ov saborski zastupnik Franko Vidović, a da nezavisni Damir Bajs, kojeg podržava SDP, ne bi osvojio još jedan mandat na čelu Bjelovarsko-bilogorske županije, potrudit će se HDZ-ov saborski zastupnik Mario Totgergeli.

Uz podršku Mosta, a najvjerojatnije i SDP-a, bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić će kao nezavisni kandidat pokušati osvojiti vlast u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dok je bivši HDZ-ov ministar poduzetništva i saborski zastupnik Darko Horvat dobio nezahvalan posao pokušati osvojiti HNS-ovu utvrdu u Međimurskoj županiji. Uz podršku Mosta, u utrku u Virovitičko-podravskoj županiji ide i bivši SDP-ovac, a sada nezavisni saborski zastupnik Tomislav Žagar.

Iako se još pregovara, još dvoje zastupnika moglo bi na lokalne izbore na županijskoj razini. Radi se o HSS-ovcima Davoru Vlaoviću i Ani-Mariji Petin. Oboje bi mogli dobiti i podršku SDP-a - Davor Vlaović kao kandidat za župana u Brodsko-posavskoj županiji te Petin za županicu u Virovitičko-podravskoj županiji.

  • +6
SDP-ovi zastupnici na lokalnim izborima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kandidati za velike gradove i male općine

Oni koji se, pobijede li, neće morati odreći saborskih mandata su kandidati za gradonačelnike i načelnike općina. Mnogi od njih koji dolaze iz saborskih klupa već jesu na čelu svojih gradova ili općina te traže još jedan mandat, no neki u utrku ulaze kao nova lica.

Što se tiče lokalnih izbora u četiri najveća hrvatska grada, iz saborskih klupa u kampanju za čelno mjesto u Splitu dolazi HDZ-ov Andro Krstulović Opara, jedan od najizglednijih da i osvoji gradonačelnički mandat. U bitku za Osijek upušta se pak Mostov potpredsjednik i saborski zastupnik Miroslav Šimić.

Nakon što su zastupnici izglasavanjem zakona iz utrke, barem zasad, uklonili HNS-ovog Andru Vlahušića, vlast u Dubrovniku pokušat će preuzeti dva saborska zastupnika - HDZ-ov Mato Franković te nezavisni Maro Kristić, kojeg podržava Most.

Odlaskom Božidara Kalmete, za osvajanje Zadra vrata su se otvorila SDP-ovoj saborskoj zastupnici Sabini Glasovac.

Što se tiče 'ponavljača', novi mandat na čelu Pule tražit će IDS-ov predsjednik Boris Miletić, SDP-ov Stjepan Kovač u Čakovcu, bivši HSS-ovac, a sada HDS-ovac Branko Hrg na čelu Križevaca, te HDZ-ov Tomislav Klarić kao gradonačelnik Bakra.

HSS-ov predsjednik Krešo Beljak ulazi u utrku za još jedan mandat na čelu Samobora, dok će predsjednik HSU-a Silvano Hrelja na lokalne izbore u koaliciji sa SDP-om, gdje 'puca', na funkciju dogradonačelnika Pule.

Velika Gorica doživjet će sraz čak dva saborska zastupnika - aktualnog gradonačelnika i HDZ-ova saborskog zastupnika Dražena Barišića, kojemu će planove nastojati pomrsiti HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh.

  • +12
Saborski zastupnici u utrci na lokalnim izborima Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Još jedan mandat na čelu gradova tražit će i HNS-ova Nada Turina Đurić u Kraljevici, HDZ-ov Davor Miličević u Županji, HDZ-ov Ivan Šipić u Trilju, Reformist Darinko Dumbović u Petrinji, SDP-ov Marko Vešligaj u Pregradi te HNS-ov Milorad Batinić u Ivancu.

Četiri puta bio je biran za gradonačelnika Požege, a bio je i župan u tamošnjoj Požeško-slavonskoj županiji. Nakon što je 2013. izgubio na lokalnim izborima, SDP-ov saborski zastupnik Zdravko Ronko i na ovim će lokalnim izborima pokušati osvojiti još jedan mandat na čelu Požege.

No, uz 'ponavljače', svoju šansu tražit će i nova lica - SDP-ov Vedran Babić u utrci za gradonačelnika Daruvara, HRAST-ov Hrvoje Zekanović u Šibeniku, dok će Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida pokušati postati gradonačelnik rodnog Karlovca.

Saborske klupe trenutno griju i mnogi načelnici općina koji će također pokušati osvojiti još jedan mandat - SDP-ov Damir Mateljan u Kamanju,  SDP-ov Ivan Klarin u Tisnom, novopečeni SDP-ov zastupnik Alen Prelec u Brdovcu, nezavisna, ali uz Most vezana Ljubica Ambrušec u Gradecu te HDZ-ov Mato Čičak u Rugvici.

Kako još uvijek nisu svi istaknuli svoje kandidature, gotovo je sigurno da će se pojaviti još nekoliko kandidata iz redova zastupnika. Neki od njih možda neće biti kandidati za čelna mjesta, nego za mjesta dožupana i dogradonačelnika, a dobar broj vjerojatno će se pozicionirati i kao samo kandidati na listama za skupštine i vijeća.