HASANBEGOVIĆ NIJE GLASAO

Sada i službeno: Prgomet ide u utrku za Zagreb

15.03.2017 u 19:14

  • +7

Drago Prgomet

Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL/Luka Stanzl

Bionic
Reading

Drago Prgomet je kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, odlučio je Gradski odbor HDZ-a na sjednici održanoj u srijedu navečer na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković

'Gradska organizacija, a prije toga Predsjedništvo gradske organizacije je donijelo jednoglasne odluke da je naš kandidat na predstojećim lokalnim izborima za poziciju gradonačelnika grada Zagreba profesor Drago Prgomet. Moramo poštivati odluke stranke, učinit ćemo sve da pobijedimo. Mi vjerujemo da možemo imati gradonačelnika i vjerujemo u pobjedu našeg kandidata', istaknuo je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić. 

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je da je 'Prgomet dobio apsolutnu podršku svih članova Gradskog odbora, a prije toga i Predsjedništva Gradskog odbora, a naravno i da uživa potporu vodstva stranke'.

 'U Dragi Prgometu koji je ujedno i moj prijatelj mislim da imamo sjajnoga kandidata, čovjeka koji će dati osobno sve od sebe da HDZ uz njegovo vodstvo u ovim izborima uz potporu članstva, organizacije, simpatizera, naših birača ostvari sjajan pobjednički rezultat. Uvjeren sam da je Gradski odbor danas donio odličnu odluku i čestitam svim kolegicama i kolegama na povjerenju koje su ukazali profesoru Prgometu', poručio je Plenković.

 Istaknuo je kako je Drago Prgomet poznat, etabliran političar, čovjek s respektabilnom profesionalnom karijerom ali isto tako izrazito vidljivim i angažiranim političkim putem na kojem je dokazao da je u stanju boriti se i za svoje ideje i za svoje političke projekte.

Prgomet: Ovu utakmicu ćemo dobiti

Drago Prgomet je poručio da će HDZ  ovu utakmicu dobiti.

 'Dobit ćemo gradonačelnika grada Zagreba i bit ćemo najjača stranka u zagrebačkoj Skupštini. To ćete imati priliku vidjeti 21. svibnja", poručio je. Rekao je da govoriti o kampanji znači govoriti o HDZ-u koji u zadnjih šest mjeseci pod vodstvom Plenkovića kao premijera vodi državu u kojoj raste BDP, raste izvoz, raste proizvodnja, padaju porezi, rastu plaće. "Ima li bolje kampanje za grad Zagreb i poruke da ćemo to isto činiti i u gradu Zagrebu', istaknuo je Prgomet.

 Rekao je da će o programima razgovarati idućih tjedana ali da danas želi poručiti jedno - 'u fokusu naše kampanje bit će briga za ljude'.

'Mi želimo pomagati ljudima', rekao je. Kazao je i kako zna kako je to bilo u ratu, kada je bio spreman otići u minsko polje i izvući neprijateljske vojnike, a o svojima da i ne govori. 'Znam kako je to kada operirate ljude, kada liječite, kada brinete o njima. To želim isto raditi i u gradu Zagrebu. Želim da se svaki građanin grada Zagreba, bio on generacijama u Zagrebu ili tek doselio, osjeća jednako vrijednim i ima pravo i jednaku šansu na uspjeh', rekao je.

Prgomet i na čelu liste

Prgomet će ujedno, kao i drugi HDZ-ovi kandidati za gradonačelnike, ujedno biti i nositelj HDZ-ove liste za zagrebačku Gradsku skupštinu, doznaje tportal.

Iza Prgometa na listi za Skupštinu bit će, kaže naš izvor, HDZ-ovi potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Gordan Jandroković i Željko Reiner, te šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić. Kako kaže naš izvor - ne nužno tim redosljedom. Uz opasku da se o rasporedu na listi večeras niti nije glasovalo.

Kako kaže, jedino Zlatko Hasanbegović nije digao ruku prilikom potvrđivanja Drage Prgometa za gradonačelničkog kandidata. Naš izvor kaže kako večeras na sastanku nije bio prisutan zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je, kaže, Prgometa predstavio kao kandidata koji može pokupiti glasove širokog spektra birača. 'Pošto je zagrebačka organizacija HDZ-a de facto priznala da nema svog kandidata, ne čudi me što su čekali da im šef stranke kaže tko će biti gradonačelnički kandidat', kaže naš izvor.

  • +11
Gradski odbor HDZ-a odlučuje o kandidatu za gradonačelnika Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Hasanbegovićevo odbijanje da da svoj glas nije čudno kada se uzme u obzir da je vrlo blizak nezavisnoj Bruni Esih, koja bi se, neslužbeno se doznaje, također trebala kandidirati za gradonačelnicu zagreba te već sastavlja svoju listu za Gradsku skupštinu. Osim toga, javna je tajna da Hasanbegović nije u najboljim odnosima s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem.

Međutim, Hasanbegović nije usamljen. Dio HDZ-a nije zadovoljan Prgometom kao kandidatom. Zamjeraju mu i što je nakon odlaska iz HDZ-a prvo bio uz Most, pa onda osnovao svoju stranku Hrid, da bi se na kraju vratio u HDZ. Nije im se svidjela ni epizoda tajnih razgovora sa Zoranom Milanovićem u stanu Ante Kotromanovića.

Drago Prgomet rođen je u Žeravcu kod Dervente 1965. godine, po struci je specijalist otorinolaringolog. Medicinu je diplomirao u Banjoj Luci 1990., te uz polaganje nekih diferencijalnih ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, gdje je nakon poslijediplomskog studija stekao zvanje doktora znanosti.

Kao član HDZ-a bio je od 2003. do 2006. zastupnik u Hrvatskom saboru, a na 15. Općem saboru HDZ-a 2012. godine izabran je za zamjenika predsjednika  stranke. Nakon sukoba s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom 2015. godine dao je ostavku na tu dužnost i istupio iz stranke.

Potom je pristupio Mostu nezavisnih lista, a krajem te godine osnovao je stranku HRID. Nakon što je na čelo HDZ-a došao Andrej Plenković, Prgomet se u rujnu prošle godine vratio u HDZ.