(JOŠ) ne ulazi u klub

SDP će podržati Panenića za vukovarskog župana, ali ima jedan uvjet

 • Autor: Maja Šurina
 • Zadnja izmjena 21.03.2017 08:53
 • Objavljeno 20.03.2017 u 18:44
Tomislav Panenić

Tomislav Panenić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vukovarsko-srijemski SDP, po svemu sudeći, mogao bi kao kandidata za župana podržati nezavisnog bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića iza kojeg već stoji Most. Iako su SDP i Most na suprotnim stranama na državnom nivou, lokalna razina, kažu za tportal - sasvim je druga priča

S bivšim ministrom gospodarstva iz Mostove kvote Panenićem, u SDP-u, doznajemo razgovaraju već dva do tri tjedna.

'Nama je Tomislav Panenić prihvatljiv. Bio je ministar gospodarstva, a Vukovarsko-srijemska županija je što se tiče gospodarstva najlošija u Hrvatskoj. Ako je on rješenje za boljitak, mi smo spremni napraviti korak-dva unatrag i podržat ga', kaže nam jedan od visokopozicioniranih SDP-ovaca iz te županije.

Međutim, SDP ne namjerava dati bianco potporu. Od Panenića očekuju čvrsta jamstva, a najvjerojatnije će tražiti da kao kandidat za dožupana dođe njihov Zlatko Cegledi.

Upravo je Cegledi još početkom veljače dobio podršku stranke za kandidaturu za župana, no ako se postigne dogovor s Panenićem, SDP će od svog kandidata morati odustati. 'Žrtvujemo sebe, ali ako tako možemo pobijediti HDZ, spremni smo na to', kaže izvor tportala iz vukovarsko-srijemskog SDP-a.

Na podršku Paneniću uglavnom dobro gledaju i u ostatku stranke. 'Podržavali smo ga i dok je bio načelnik Tompojevaca', podsjeća jedan SDP-ov dužnosnik, i dodaje da SDP samo nastavlja politiku od ranije.

Osim toga, poznato je da je Panenić bio dobar poznanik sa Sinišom Hajdašem Dončićem, s kojim je kontaktirao cijelo vrijeme pregovora nakon izbora 2015.

No, od tada Panenić se, iako još uvijek nezavisan, vezao uz vladajući Most. Bio je ministar gospodarstva, a sada je zastupnik izabran s liste Mosta, stranke koja ga podržava i u utrci na lokalnom nivou. 'Nema to veze s državnom razinom. Ono što vrijedi na državnoj razini, ne vrijedi na lokalnom nivou. I ono što vrijedi, primjerice, u Rijeci, ne znači da će vrijediti u Slavonskom Brodu', kaže jedan od naših sugovornika.

U SDP-u su svjesni da s Panenićem imaju više šanse, iako je Vukovarsko-srijemska županija do sad bila predodređena za HDZ.

'Nemamo, nažalost, kandidata koji bi mogao biti relevantan. S njim imamo puno više šanse nego sami. No, bit će zanimljivo vidjet listu, hoće li biti zajednička ili odvojena.Trebalo bi inzistirati da suradnja bude na višoj razini, a ne da se dogodi da poslije izbora Most ode s HDZ-om', upozorava jedan od SDP-ovaca.

Da sa svojim kandidatom SDP nema šanse protiv aktualnog HDZ-ovog župana Bože Galića, smatra jedan slavonski SDP-ovac. 'Nitko ne može dobro proć uz Galića, ali Panenić ima malo više šanse', kaže nam taj SDP-ovac, koji najavljuje i neke druge moguće koalicije s Mostom u Slavoniji.

Hoće li se iz potencijalne podrške SDP-a Paneniću izroditi nešto više, još uvijek je pitanje. Naime, prije par mjeseci kada je Most skupljao svog 15. zastupnika za Klub spekuliralo se kako bi vrlo lako i oni sami mogli ostati bez jednog. Upravo se tada spominjalo ime Tomislava Panenića. 'On je jako nezadovoljan', kaže nam jedan SDP-ovac, no dodaje da o ikakvom preskakanju u SDP-ov klub zasad nema riječi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 7

Prikaži sve
 • dokttor

  21.03.2017 08:10

  za ostale stvari već se pobrinula zločinačka organizacija s trga žrtava fašizma...

 • trubko

  20.03.2017 19:14

  S taj uvjet mora da je da se slavoncima povećaju mirovine

 • iimbriov

  20.03.2017 19:59

  ćuprija bilo s kim samo da je na vlasti. Sram ih bilo! Sramota!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi