NESLUŽBENO, ALI SIGURNO

Bauk želi biti splitski župan: Vrijeme je za povik 'Za mnom'

02.03.2017 u 16:51

Bionic
Reading

Saborski zastupnik i šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk bit će kandidat ove stranke za splitsko-dalmatinskog župana i na svibanjskim izborima suprotstavit će se Zlatku Ževrnji (HDZ) i Miri Bulju (Most)

Formalna odluka bit će donesene iduće subote, na sjednici Županijskog odbora stranke, no premda je na stolu još nekoliko imena, ne očekuju se problemi jer je Bauk iznenadio prihvaćanjem kandidature i preuzimanjem odgovornosti. Članovi SDP-a zasad u utrci za župana žele i Ranka Ostojića, Sandru Mitrović Nikšić, Natašu Poparić, Matka Kuzmanića i Danijela Kukoča, no velik dio njih povući će se nakon što je u igru ušla najjača karika.

Bauk, inače predsjednik županijskog ogranka stranke, za tportal je potvrdio da ne isključuje mogućnost izlaska na izbore za župana.

'Postoje trenuci u kojima se treba vikati 'naprijed' i postoje trenuci za povik 'za mnom'', odgovorio je na provokaciju da se konačno osobno isturio na lokalnoj razini.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji HDZ drži vlast punih 26 godina, u pravilu zahvaljujući koalicijama s desnim strankama ili - kao u zadnjem mandatu - suradnji s HGS-om Željka Keruma. S druge strane, SDP nikada nije pokazivao prevelike ambicije, pa 2013. godine čak nije imao svog kandidata za župana, već je podržao nezavisnog don Ivana Grubišića. On je uspio dogurati do drugog kruga i ondje osvojiti pristojnih 41,5 posto glasova.

U HDZ-u tvrde da, prema njihovim internim anketama, Zlatko Ževrnja uvjerljivo vodi i da mu tek nekoliko postotaka nedostaje za pobjedu već u prvom krugu izbora. Most polaže nade da će mu otkinuti dio glasova i ponovno odvući sve do drugog kruga, dok SDP isticanjem jakog kandidata želi okupiti glasove ljevice i podići vidljivost kandidatkinje za gradonačelnicu Splita Aide Batarelo, koja je zasad u drugom planu.

HNS-ovom Srđanu Gjurkoviću, čije se ime spominjalo u kontekstu kandidature za gradonačelnika ili župana, nudi se mjesto kandidata za Baukova dožupana.

Predizborna kampanja će, kako očekuje Bračanin Bauk, biti intenzivna, ali - štedljiva.