referendum o pripajanju

ISW upozorava: Rusi možda pripremaju hibridnu operaciju protiv još jedne zemlje

23.02.2024 u 09:58

Bionic
Reading

Institut za proučavanje rata (ISW) upozorio je da Rusi možda pripremaju hibridnu operaciju protiv Moldavije. Separatisti iz regije Pridnjestrovlja mogli bi naime organizirati referendum o pripajanju Rusiji 28. veljače

Kako navodi ISW, separatisti bi se mogli pozvati na potrebu za zaštitom ruskih građana i sunarodnjaka u Pridnjestrovlju od prijetnji iz Moldavije i/ili NATO-a. Vladimir Putin bi u najgorem scenariju mogao proglasiti aneksiju Pridnjestrovlja tijekom svog planiranog obraćanja ruskoj Saveznoj skupštini 29. veljače, iako se to čini malo vjerojatnim. Veća je vjerojatnost da će Putin pozdraviti svaku akciju koju poduzme organizator potencijalnog referenduma - Pridnjestrovski kongres zastupnika.

Moldavija je bivša zemlja SSSR-a smještena između Rumunjske i Ukrajine i ima oko 2,6 milijuna stanovnika. Moldavski parlament ima prozapadno orijentiranu većinu, a predsjednica države Maia Sandu teži ulasku u EU. Otkako je preuzela dužnost prije četiri godine, njezina vlada unaprijedila je odnos s EU-om te je Moldaviji dodijeljen status zemlje kandidatkinje u lipnju 2022.

Pridnjestrovlje je proruska separatistička regija na istoku Moldavije s nepunih 500.000 stanovnika, a 1990. godine ilegalno je proglasila neovisnost od Moldavske Sovjetske Socijalističke Republike. Nijedna članica Ujedinjenih naroda ne priznaje njezin suverenitet, nego je smatraju dijelom Moldavije.

Rusi su tijekom povijesti dominirali geopolitičkom orijentacijom Moldavije preko proruskih političkih opunomoćenika u moldavskoj vladi. Kremlj bi također mogao nastojati iskoristiti Pridnjestrovlje kao mjesto s kojeg može izvoditi operacije hibridnog rata protiv Moldavije, Ukrajine i NATO-a. Kako navodi ISW, Rusi bi mogli preko ove regije pokušati destabilizirati cijelu zemlju, stvarajući tako krizu na jugoistočnom krilu NATO-a.