procjena isw-a

Rusija trpi velike gubitke u Ukrajini, no tako može izdržati još dvije godine

16.02.2024 u 10:06

Bionic
Reading

Rusija bi mogla izdržati još dvije godine velikih gubitaka na bojišnici u Ukrajini, posljednja je procjena vojnih analitičara

Institut za proučavanje rata (ISW) ovu je procjenu iznio u svom izvještaju od četvrtka, a temelji je na izvješću Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (RUSI).

Izvješće RUSI pokazalo je da će ruske snage vjerojatno imati ljudstvo i opremu potrebnu za održavanje dosljednog tempa napada do kraja 2024. godine. ISW je otišao dalje, rekavši da bi ruska vojska mogla izdržati napade do 2025., prenosi Business Insider.

Te procjene podupiru izvješće Međunarodnog instituta za strateške studije, objavljeno u ponedjeljak. U tom izvješću navodi se da Rusija proizvodi dovoljno novih tenkova, borbenih vozila i druge opreme te da ima dovoljno skladišta da izdrži ogromne gubitke u Ukrajini još najmanje dvije do tri godine.

'Unatoč gubitku stotina oklopnih vozila i artiljerijskih komada mjesečno u prosjeku, Rusija je uspjela održati svoje aktivne inventarne brojeve stabilnima', spominje se.

Prema RUSI-ju, Rusija trpi znatne gubitke u Ukrajini, ali regruteri mogu ispuniti gotovo 85 posto svojih kvota za ugovorne novake, što znači da su gubici uglavnom održivi.

Hoće li Rusija moći održati vojne operacije, to ovisi o dva ključna čimbenika, prema ISW-u: sposobnosti da stvori dovoljno jedinica za borbu te obrani Ukrajine.

Nejasno je hoće li trenutne stope novačenja u Rusiji biti dovoljne za osiguranje potrebnih snaga za izvođenje intenzivnijih ofenzivnih operacija, poručuju iz Instituta za proučavanje rata.

Ukrajina je do sada uspjela odbiti i uništiti ruske snage, uvelike se oslanjajući na zapadnu pomoć, navodi RUSI. Ali bez stalne pomoći mogla bi naići na poteškoće.

Malo je vjerojatno da će se poboljšati kvaliteta ruskih snaga sve dok Ukrajina može odbiti napade, navodi se. To je dovelo sukob u pat poziciju.

  • +16
Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

Ruski vojnici obično izvode ograničene taktičke napade dok ne izgube čak 30 posto ljudstva na prvoj crti, nakon čega rotiraju snage, navodi RUSI.

Gubitak 30 posto snaga unutar jedne jedinice je 'ekstremno visok', no većina jedinica postaje neoperativna i s manje od 30 posto gubitaka, primijetio je ISW.

'Rusi koriste svoje jedinice i tek nakon točke u kojoj postanu borbeno neučinkovite idu u rotaciju kako bi obnovili snage', navodi ISW.

Ova vrsta taktike 'značajno utječe na borbenu učinkovitost jedinice', a također vjerojatno objašnjava obrazac ruskih aktivnosti na terenu. Ruske trupe sudjeluju u lokaliziranim napadima dok se ne zaustave, što je dovelo do pauze u borbi dok se zapovjedništvo ne rotira i ne popuni oslabljene snage. Kako bi izvela uspješne ofenzivne operacije, Rusija će vjerojatno trebati razmjestiti borbeno učinkovite i dobro opremljene jedinice i formacije na velikom broju. No, kako zaključuje ISW, Kremlj to povijesno nije mogao ili nije htio učiniti.