GUŽVA OKO POVJERENSTVA

HDZ-ovci okrenuli ploču i raspalili po Orsatu Miljeniću

25.10.2017 u 11:53

Bionic
Reading

Iako su zastupnici stanke odradili već jutros, nešto prije podneva opet su se zaredale stanke. Tema je ovaj put bilo istražno povjerenstvo za Agrokor, čiju je sjednicu, doznajemo, šef tog tijela Orsat Miljenić sazvao za četvrtak u 13 sati

'Nismo imali prošli tjedan glasovanje o dnevnom redu, u petak potpredsjednik Sabora Furio Radin je najavio za srijedu glasovanje. Međutim, došli smo jutros i glasovanja nema. Znate zašto nema? Jer sam ja uputio u proceduru izmjenu odluke o povjerenstvu, kojoj su potporu dali svi iz oporbe i jedan zastupnik vladajućih. Očito je namjera da to ne uđe u dnevni red, iduću tjedan ne zasjedamo i HDZ čeka trenutak da može reći da po sili zakona povjerenstvo ne može raditi. Nakon mjeseci i mjeseci dogovora sada opstruiraju njegov rad', poručio je HDZ-u Mostov Nikola Grmoja.

'Krajnja namjera je da se sakrije puna istina o Agrokoru, a samnom se složio i Vladimir Šeks', kazao je Grmoja i podsjetio da je Šeks u nedavnom intervjuu rekao da se može raspravljati o svemu što nije tema DORH-ove istrage.

Vladajućima je napomenuo da povjerenstvo može ugastiti samo Sabor, pa im je rekao da predlože odluku o gašenju povjerenstva.

  • +11
Hrvatski sabor 5. sjednicu nastavio dopunom dnevnog reda Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ-ov Branko Bačić odgovorio je Grmoji da i Most nije glasao o istražnom povjerenstvu. 'Jeste donijeli poslovnik povjerenstva, jeste dogovorili kako ćete i kada koga zvati. Zašto niste? Ja pozivam predsjednika povjerenstva da sazove povjerenstvo i da se krene s radom', rekao je Bačić, dodavši da se može dogoditi da sud odbije rješenje o istrazi.

Ako nema predsjednika povjerenstva, sjednicu može sazvati i potpredsjednik, dodao je. 'To što SDP, koji je predložio osnivanje, nije predložio potpredsjednika, nije krivica HDZ-a', rekao je Bačić.

Ponovio je da povjerenstvo mora prestati s radom ako se potvrdi rješenje o istrazi.

Ne vidim u čemu je spor, nadovezala se GLAS-ova Vesna Pusić. 'I kolega Bačić je rekao ako se o nekoj temi otvori sudski postupak, povjerenstvo mora prestati s radom o toj temi. Zadaća povjerenstva nije utvrđivanje kaznene odgovornosti. Treba gledati elemente rada koji nisu kazneno djelo, ali su pitanje političke odgovornosti. Za nas u Saboru je bitna politička odgovornost', rekla je Pusić.

Pravosuđe se ne može baviti političkom odgovornošću, to može samo parlament kroz istražno povjerenstvo, kazala je Pusić.

'Očito nekih problema ima kada se čeka šest mjeseci da se nešto sakrije', poručila je.

'Mislim da je svima u Hrvatskoj jasno da HDZ ne želi raspravu, da opstruira raspravu, da ne želi da se čuju neki odgovori. Čak bi se moglo postaviti pitanje da li su kolege iz HDZ-a dobili informacije s nekih punktova kada će krenuti progon jer su se opirali šest mjeseci povjerenstvu. Zbog čega ste opstruirali pola godine rad povjerenstva? Jasno je kao dan da je HDZ napravio sve da zaustavi povjerenstvo i da to radi i dan danas, jasno je kao dan da u tome koristi određene punktove, jasno je kao dan da je ovo povjerenstvo najneugodnije za HDZ zbog umiješanosti Dalić, Marića, Ramljaka i ovih koji su u Agrokoru', rekao je SDP-ov Gordan Maras, dodavši da će svaki dan tražiti stanke zbog povjerenstva.

Upitao je kako HDZ zna što će se preklapati u radu DORH-a i povjerenstva.'Ja tu više vjerujem Dinku Cvitanu koji je rekao da povjerenstvo neće ometati rad DORH-a', rekao je Maras.

'Za očekivati je bilo da će istražno povjerenstvo početi s radom, ali sada otvaramo ove teme i opstruiramo rad', poručio je HNS-ov Milorad Batinić. Predložio je da Odbor za zakonodavstvo da vjerodostojno tumačenje spornog članka Zakona o istražnim povjerenstvima koji govori kada povjerenstvo prestaje s radom.

Predsjedniku povjerenstva Orsatu Miljeniću spočitnuo je da komunicira samo s medijima. 'Zašto nije sazvao sjednicu povjerenstva?', rekao je Batinić, na što je Miljenić počeo dovikivati iz klupa. Odmah je dobio upozorenje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Stanke su zatražili Most, HDZ, SDP, Glas, HNS i Živi zid.

Podsjetimo, istražno povjerenstvo trebalo bi s radom započeti 3. studenog, no u vladajućoj koaliciji smatraju da ono ne može raditi zbog DORH-ove istrage.

Stoga je prošli tjedan Mostov Nikola Grmoja u proceduru pustio nadopunu odluke o osnivanju povjerenstva kojom traži da se ono u svom radu ne bavi financijskim izvješćima koje trenutačno istražuje DORH.