spajanje stripa i pametnog

Istražili smo pozadinu neobičnoga stranačkog manevra Dalije Orešković i Marijane Puljak: Slijedi pobuna

17.11.2020 u 18:09

Bionic
Reading

Stranka s imenom i prezimenom (STRIP) Dalije Orešković i stranka Pametno Marijane Puljak ovog tjedna objavile su 'čin spajanja ovih sestrinskih stranaka pod novim nazivom Centar', no ujedinjenje zapravo nije provedeno, niti je nova stranka osnovana. Neobičnom političkom kombinatorikom nekoliko članova STRIP-a učlanilo se u Pametno, kojemu je potom naziv promijenjen u Centar, no zadržali su se i u staroj stranci

U pozadini ovakvog poteza po svemu sudeći je naknada za politički rad u Saboru, za koju i Orešković i Puljak primaju po 35 tisuća kuna mjesečno - ali na račun stranke u kojoj su izabrane u Sabor. Stoga su i STRIP i Pametno morali nastaviti postojati makar formalno, da imaju vlastiti OIB. Prva stranka očigledno će hibernirati i primati novac, a drugoj je promijenjeno ime.

Kako tportal doznaje, zbog ovih poteza produbljen je raskol u bazi Pametnog u Splitu te se koncem tjedna očekuje kolektivno ispisivanje iz stranke.

'Na Skupštini stranke Pametno, održanoj u nedjelju, u članstvo i predsjedništvo u ravnopravnom odnosu primljeni su predstavnici Stranke s imenom i prezimenom', stoji u službenoj obavijesti odaslanoj medijima, uz objavu da su članovi 'odabrali supredsjednički model vođenja stranke, na čijem će se čelu tako naći Dalija Orešković, Marijana Puljak, Marin Račić i Dario Carev kao supredsjednici Centra'.

'Budući da hrvatski zakoni ne dopuštaju pravnu mogućnost formalnog spajanja dviju stranaka, spajanje se tehnički provodi kao personalna fuzija, na način da se članovi Stranke s imenom i prezimenom učlanjuju u Pametno, koje mijenja ime u Centar, pod kojim će se kao jedinim zajedničkim imenom izlaziti na sve sljedeće izbore. Čim se otvori zakonska mogućnost, provest će se i formalno-pravni koraci fuzije', obavijestili su iz Centra.

Dalija Orešković, Marijana Puljak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Treba ipak napomenuti da su gašenja, pripajanja i drugi oblici promjene ustroja političkih stranaka poznati i već viđeni u hrvatskoj politici, no to bi zahtijevalo gašenje barem jedne od njih, a onda u ovom slučaju i gubitak izdašne naknade za politički rad. Dalija Orešković za tportal je potvrdila da je naknada jedan od razloga ovakvih poteza, makar kaže da se radi o procesu koji je tek započet.

>>> Vrije u Pametnom: Spajanje sa strankom Dalije Orešković željelo se izvesti na ho-ruk, ali su se preračunali. Puljak smiruje: Vidjet ćemo

'Spominjanje naknade je okretanje pile naopako: ne postoji politička stranka sa zastupnicima koja ne prima taj novac. Kako bismo se drugačije borili s velikim i moćnim strukturama koje primaju novac za svaku stolicu u općinskim i gradskim vijećima?' pita se Orešković. Ona kaže da su uoči 'fuzije' STRIP-a i Pametnog dobili odgovore Ministarstva uprave, po kojima je bilo kakav drugačiji postupak 'jako kompliciran'.

'Za stranke ne postoji mogućnost fuzije kao recimo za trgovačka društva i jedna od naših inicijativa bit će da se to promijeni. Spajanje STRIP-a i Pametnog nije čin nego proces koji će trajati najmanje godinu dana, a do tada će se i zakon možda promijeniti', dodaje Orešković. Ona je potvrdila da u njenoj bivšoj stranci uopće nije održana skupština na kojoj bi se raspravljalo o povezivanju s Pametnim 'jer to nije bilo predviđeno slijedom događaja'. Podršku ovom potezu dalo je predsjedništvo, a skupština se možda održi za petnaestak dana. Otežavajuća okolnost jest da je STRIP zapravo nastavio kao 'nadstranka' preimenovanjem nekadašnje stranke START, kojoj su potom pristupali ili iz nje izlazili različiti nezavisni kandidati s lokalnog nivoa, pa je nastao administrativni kaos koji će biti teško raspetljati.

'Nismo velika stranka, ali nisu svi članovi automatski prešli u Centar, nego njih tridesetak. Zajednički cilj Centra nije biti mala stranka s jednim ili dva zastupnika, nego transformirati se, formirati podružnice na terenu i rasti korak po korak', kaže Orešković.

Njena kolegica 'supredsjedateljica' Marijana Puljak nije bila dostupna za komentar. Ona je odradila dva mandata na čelu Pametnog i najavila da se više neće kandidirati za predsjednicu stranke, no sada su se okolnosti očigledno promijenile.

Pametno je dosad imalo tek jednu podružnicu, onu u Splitu, u kojem se više od dvije trećine članova izjasnilo protiv ovakvog spajanja sa strankom Dalije Orešković. No Pametno je u drugim dijelovima države imalo svoje povjerenike bliske bračnom paru Puljak, a oni su na skupštinu poslali delegate koji su nadglasali nezadovoljnu splitsku bazu.

Kako tportal neslužbeno doznaje, koncem ovog tjedna objavit će se da iz preimenovane stranke izlazi njenih pet od ukupno sedam gradskih vijećnika te jedno od dvoje županijskih. Očekuje se da će se od poteza Puljak i Orešković distancirati i Ante Pranić, uspješan mladi gradonačelnik Vrgorca koji je s posljednjeg mjesta na listi za parlamentarne izbore donio 1759 glasova, presudnih da bi Puljak uopće ušla u Sabor.

Nazvali smo Pranića, i on je poručio da se strpimo do četvrtka ili petka.