OPTUŽILI GA ZA ŠPIJUNAŽU

Iranski medij tvrdi da je Alireza Akbari povezan sa smrću iranskog nuklearnog znanstvenika

12.01.2023 u 16:58

Bionic
Reading

Britansko-iranski državljanin Alireza Akbari, koji je u zatvoru i osuđen je na smrtnu kaznu zbog špijuniranja, sudjelovao je u atentatu na vodećeg iranskog nuklearnog znanstvenika, tvrdi iranski državni medij koji je kao dokaz objavio video snimku

Akbari u videu nije priznao umiješanost u atentat na znanstvenika Mohsena Fahrizadeha koji je ubijen blizu Teherana 2020., ali je rekao da je britanski agent tražio informacije o njemu. U zasebnoj audio snimci koju je u srijedu emitirao BBC na perzijskom Akbari, bivši zamjenik iranskog ministra obrane, rekao je da je priznao zločine koje nije počinio tijekom višemjesečnog mučenja u pritvoru.

U videu Akbari nije rekao koje je, ako je uopće, informacije podijelio. 'Htjeli su znati više o visokim dužnosnicima ovisno o glavnim događajima... Primjerice, on (britanski agent) me je pitao bi li Fahrizadeh mogao biti uključen u određene projekte, a ja sam objasnio zašto ne može', rekao je Akbari u video koji je emitirala iranska državna novinska agencija IRNA.

Iranski sud je osudio na smrt britansko-iranskog državljanina proglasivši ga krivim za špijunažu u korist Velike Britanije, priopćilo je u srijedu to pravosudno tijelo, što je razbjesnilo London koji je zatražio da se presuda ne izvrši.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly oštro je reagirao na Twitteru: 'Iran mora prekinuti postupak koji vodi izvršenju smrtne kazne nad britansko-iranskim državljaninom Alirezom Akbarijem i odmah ga osloboditi'.

Fahrizadeha su zapadni obavještajci smatrali predvodnikom u iranskim naporima da razviju nuklearno oružje, što je Teheran odbacio. Akbari je bio blizak suradnik Alija Šamkanija, tajnika iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost.

Šamkani je bio ministar obrane od 1997. do 2005., a Akbari je tada bio njegov zamjenik. 'Optužen sam da sam došao do strogo povjerljive informacije od Šamkanija u zamjenu za bočicu parfema i košulju tijekom predsjedničkog mandata (bivšeg predsjednika Hasana) Ruhanija', rekao je Akbari u audio poruci.