'Kasim sulejmani'

Iranci predstavili novu korvetu nazvanu po nedavno ubijenom generalu, evo što zapadni stručnjaci kažu o njezinoj moći i sposobnostima

24.09.2022 u 16:40

Bionic
Reading

Mornarica Islamske revolucionarne garde otkrila je ovih dana svoju novu raketnu korvetu katamaranskog trupa, prvi brod iranske ratne mornarice opremljen sustavom vertikalnog lansiranja (VLS). Korveta je nazvana po generalu Islamske revolucionarne garde Kasimu Sulejmaniju, kojeg je američka vojska ubila u napadu dronom u Iraku 2020. Riječ je o sada već drugom dvotrupcu značajne veličine koji se pridružio floti iranske Islamske revolucionarne garde, a koja tvrdi da je najnoviji brod, za razliku od svojeg prethodnika, prepun vatrene moći

Raketna korveta 'Kasim Sulejmani' službeno je otkrivena tijekom ceremonije u luci Bandar Abas na jugu Irana, a izgrađena je u brodogradilištu 'Šehid Mahalati' u Bušeheru. Prema satelitskim snimkama američkih obavještajnih službi, prvi obrisi nove iranske korvete počeli su se nazirati još u ožujku prošle godine. Tada se o budućem brodu znalo jako malo osim da je njegov prethodnik 'Šehid Nazeri', koji je pušten u pogon 2016., često korišten kao referentna točka za budući model 'Kasim Sulejmani' jer se barem znalo da će novi brod također biti u tipu katamarana s uskim, ali široko razmaknutim trupovima.

'Kasim Sulejmani' dugačak je 65 metara, a njegov dizajn uspoređuje se s kineskim raketnim čamcem tipa 22 i tajvanskom korvetom klase Tuo Chiang. O kineskim raketnim čamcima zasad se malo zna dok tajvanska korveta postiže brzine do 45 čvorova (83 km/h), a naoružana je s osam podzvučnih lansera protubrodskih projektila Hsiung Feng II i isto toliko nadzvučnih Hsiung Feng III, kao i sustavom naoružanja Phalanx Close-in i glavnim topom kalibra 76 milimetara.

>>> Američke snage ubile moćnog zapovjednika Kudsa, elitnih iranskih snaga. Cijene nafte odmah skočile, Teheran najavio oštru odmazdu

Katamaran 'Kasim Sulejmani' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Islamska revolucionarna garda

Prvi iranski brod sa sustavom VLS

Govoreći na premijeri 'Kasima Sulejmanija', iranski general bojnik Muhamed Husein Bageri naglasio je da je novi katamaran opremljen najnaprednijim domaćim sustavima za detekciju, radarima i telekomunikacijskim sustavima te opremom za elektroničko ratovanje i praćenje površinskog, podvodnog i zračnog prometa. Uz to, brod po Bagerijevim riječima može poslužiti za prikupljanje obavještajnih podataka te identifikaciju i praćenje različitih vrsta ciljeva.

Izvor: Društvene mreže / Autor: IranGeoMil

Što se tiče naoružanja, Bageri je istaknuo da je ovo prvi iranski ratni brod opremljen vertikalnim lansirnim sustavima protuzračne obrane kratkog i srednjeg dometa. Zasad je poznato da je 'Kasim Sulejmani' naoružan s dvije vrste vertikalnih lansirnih sustava za 16 SAM raketa kratkog dometa i šest SAM raketa srednjeg dometa, kao i sa šest krstarećih projektila postavljenih na nagnute lansere na bokovima plovila.

Prema tvrdnjama iranske novinske agencije Tasnim, vertikalni lansirni sustav na 'Sulejmaniju' opremljen je projektilima zemlja-zrak tipa Sajad 3 dometa do 120 kilometara, a koji mogu pogoditi ciljeve na visini od 27 kilometara. Valja reći da Iranci otprije imaju projektile Sajad 4 dometa 225 kilometara, no oni zasad nisu primijećeni na novom brodu.

Ostalo oružje kojim je navodno opremljen novi katamaran uključuje kutijaste bacače koji mogu ispaliti šest protubrodskih projektila, automatski top kalibra 30 milimetara s elektrooptičkim nišanom za kontrolu vatre te četiri rotacijska topa kalibra 20 milimetara. Što se tiče protubrodskog naoružanja, identificirani su spremnici za dvije vrste projektila pa se pretpostavlja da je brod opremljen s četiri protubrodske krstareće rakete Gadir i dvije manje protubrodske krstareće rakete za koje se vjeruje da su tipa Nasr.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Future Technology of Military

Pogodan za određene taktičke scenarije

Osim helikoptera, tvrdi Tasnim, opremljen je za prihvat brzih patrolnih čamaca i bespilotnih letjelica domaće proizvodnje za izvršavanje asimetričnih operacija. Agencija dodaje kako novi brod ima i višu razinu manevarskih sposobnosti u usporedbi s drugim plovilima te veličine i da ima čak četiri lokalno razvijena motora za brzo raspoređivanje, a oni osiguravaju održivost u dugotrajnim misijama.

Zbog velike duljine trupova u vodi, poznatih kao pontoni, i velike visine palube iznad površine, brod ima visok omjer duljine i širine, a takav futuristički dizajn omogućuje manjim gliserima da se kreću ispod njega, što tehnički može omogućiti određene taktičke scenarije. U usporedbi s konvencionalnim katamaranom, ovaj dizajn, tzv. HARTH, omogućuje smanjenje sile otpora trupa i time lakše lomljenje morske vode tijekom plovidbe, kao i veću poprečnu stabilnost u teškim uvjetima na moru.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NEWS MILITARY

Zapadni stručnjaci smatraju da je 'Kasim Sulejmani', bez obzira na njegove stvarne sposobnosti, impresivan dodatak mornarici Islamske revolucionarne garde, pretežno usredotočene na manje, ali brže brodove. Analitičari predviđaju da će katamaran najvjerojatnije djelovati poput zapovjedno-kontrolnog broda za koordinaciju aktivnosti bespilotnih letjelica i manjih plovila, no ne i za udarne misije šireg opsega. O tome će se znati više nakon što uskoro uđe u operativnu upotrebu.