presreli glisere

[VIDEO/FOTO] Britanci po prvi put zaplijenili iranske projektile koje Hutiji koriste za napade na Saudijsku Arabiju, evo i njihovih ključnih značajki

10.07.2022 u 16:20

Bionic
Reading

Britanska kraljevska ratna mornarica objavila je sredinom ovog tjedna kako je početkom ove godine njezina fregata u dva navrata u blizini Irana presrela glisere koji su prevozili dijelove rakete namijenjene pobunjenim Hutijima koji se u Jemenu bore protiv vladinih snaga koje podržava Saudijska Arabija. Oružje zaplijenjeno 28. siječnja i 25. veljače uključivalo je iranske projektile tipa 351 koji se nazivaju Quds-1 te protuzračne rakete tipa 358, a tportal donosi više o tom oružju

Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je u četvrtak da je brod kraljevske ratne mornarice po prvi put presreo plovila koja su prevozila sofisticirano oružje iz Irana. Dosad su iranske pošiljke namijenjene Hutijima u pravilu zaustavljali brodovi američke ratne mornarice, među kojima nedavno i američki razarač Gridely koji nadzire Perzijski i Omanski zaljev koristeći helikoptere SH-60 Seahawk.

Prema navodima Britanaca, iranski projektili su zaplijenjeni u međunarodnim vodama južno od Irana nakon što je izviđački helikopter AW159 Wildcat, koji je poletio s fregate HMS Montrose, uočio sumnjiva plovila koja napuštaju iransku obalu. Britanci dodaju da je njihova fregata u to vrijeme izvodila rutinske operacije kontrole pomorskih pravaca koji se koriste za krijumčarenje oružja. Naknadna analiza zaplijenjenog oružja pokazala je da se zaplijenjena pošiljka sastojala od raketnih motora za krstareću raketu 351 Quds za napade na kopnene ciljeve te seriju iranskih protuzračnih raketa tipa 358.

Raketa Quds-1 je iranski krstareći projektil za kojeg Britanci tvrde da ima domet do 1000 kilometara, a napravljen je za potrebe pobunjenih jemenskih Hutija koji je redovito koriste za napada na rafinerije nafte i druge infrastrukturne ciljeve u Saudijskoj Arabiji, a koja je u siječnju korištena i za napad na Abu Dabi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Drone Time

Prema riječima stručnjaka, projektil Quds-1 je kopija iranske rakete Soumar koja je nešto manja od izvornika s nešto manjim dometom jer se lansira sa zemlje, a ne iz zraka. Uz to, postoje i razlike između Quds-1 i Soumara u položaju krila, obliku nosa i stražnjeg dijela trupa te položaja stabilizatora i poklopca motora i ispuha. Stručnjaci ističu da je motor Quds-1 zapravo nelicencirana kopija turbomlaznog motora TJ-100 koju proizvodi češka tvrtka PBS Velká Bíteš, dok projektil koristi navigacijski sustav TERCOM.

Hutiji su se, inače, pohvalili medijima s raketama Quds-1 u srpnju 2019., a ugledni Jane's Defence Weekly opisao je te projektile kao manjom inačicom iranskog krstarećeg projektila Ya-Ali namijenjenog za napade na kopnene ciljeve. Radi se o raketama koje su imale svoju premijeru 2014. godine za vrijeme posjeta ajatolaha i nekadašnjeg iranskog predsjednika Alija Hameneija zračnoj bazi Islamske revolucionarne garde. Uz projektile Quds-1, Britanci su na krijumčarskim gliserima pronašli i protuzračne rakete tipa 358.

Riječ je, naime, o projektilima koji su posebno dizajnirani za napade na američke i saudijske bespilotne letjelice. Prema dostupnim podacima, rakete tipa 358 su podzvučno oružje velikog dometa koje imaju elektrooptički senzor, ali su neučinkovite protiv nadzvučnih borbenih zrakoplova.