SOFISTICIRANi, ALI ranjivi

[VIDEO/FOTO] Ovo su dronovi koje Rusi namjeravaju kupiti od Irana kako bi osigurali nastavak svojih operacija u Ukrajini

21.07.2022 u 08:59

Bionic
Reading

Američki obavještajci tvrde da Rusija kupuje iranske borbene dronove kako bi osigurala nastavak svojih operacija u Ukrajini. Obavještajci su kao dokaz o rusko-iranskoj suradnji ponudili satelitske fotografije koje prikazuju rusko izaslanstvo kako razgledava izložbu naoružanih bespilotnih letjelica u lipnju i srpnju u Iranu. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan procjenjuje da Iran namjerava isporučiti Rusiji nekoliko stotina jednokratnih dronova samoubojica, ali i značajan broj sofisticiranih naoružanih bespilotnih letjelica. Evo o kojim je dronovima riječ

Američka obavještajna zajednica objavila je ovih dana satelitske snimke za koje vjeruje da prikazuju rusku delegaciju kako razgledava borbene dronove u iranskoj zračnoj bazi Kashan. Obavještajci su prisnažili svoje tvrdnje navodima da se na snimkama vidi vozilo ruskog izaslanstva nedaleko od drona tipa Shahed-129, parkiranog na stajanci zračne baze. Uz to, satelit je snimio dron tipa Shahed-191 u letu nekih 1,7 kilometara od baze koju su u to vrijeme posjetili Rusi. Obavještajci ističu da sve ukazuje na to da je Iran za potrebe ruske delegacije prezentirao svoje dronove u dva navrata, u lipnju i srpnju. Dodaju da su izraelske vojne tajne službe još ranije identificirale bazu Kashan kao središte za obuku terorista iz Jemena, Iraka, Sirije i Libanona, a koji također koriste iranske dronove.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan procjenjuje da Iran već obučava ruske snage za korištenje dronova lokalne proizvodnje koji bi trebali pomoći Moskvi u napadima na infrastrukturu duboko unutar teritorija Ukrajine. Podsjetio je da su Ukrajinci u dosadašnjoj fazi rata prednjačili u korištenju bespilotnih letjelica, ali i ukazao na to da je Rusija intenzivno koristila manju bespilotnu letjelicu Orlan-10, posebno u ulozi navođenja topništva na odabrane ciljeve, ali se taj izviđački dron pokazao kao laka meta za ukrajinske prijenosne sustave protuzračne obrane. Također, Sullivan naglašava da rusko-iranska vojna suradnja upućuje na mogućnost stvaranja jakog vojnog saveza.

Iranski dronovi Izvor: Creative Commons / Autor: Fars Media Corporation

Omiljeni dron šijitskih ekstremista

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanaani odbacio je donekle iransku ponudu dronova Rusiji, ali je podsjetio da povijest suradnje Teherana i Moskve na području modernih tehnologija datira još prije rata u Ukrajini. Doista, ruski interes za kupnju iranskih bespilotnih letjelica ili njihovu licencnu proizvodnju traje još iz 2019., najmanje godinu dana prije nego što su Ujedinjeni narodi ukinuli Iranu embargo na kupnju i prodaju oružja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Polit Affairs

Obavještajni izvori smatraju da su Rusi zainteresirani za dronove tipa Shahed-129 i Shahed-191, učestalima u zemljama Bliskog istoka koje podržava Teheran, a pored napada šijitskih terorističkih skupina, služe za prikupljanje obavještajnih podataka o djelovanju američke i izraelske vojske u regiji. Oba tipa drona smatraju se najsofisticiranijim bespilotnim sustavima koje posjeduje Iran, premda su Amerikanci i Izraelci pokazali njihovu ranjivost u nekoliko navrata.

  • +3
Shahed-129 druge generacije Izvor: Profimedia / Autor: ATTA KENARE / AFP / Profimedia

Shahed-129 je višenamjenski dron namijenjen za borbu te nadzor, izviđanje i prikupljanje obavještajnih podataka. Ima domet od 1700 kilometara, plafon leta mu je 7300 metara, maksimalna brzina iznosi mu 150 kilometara na sat, a u zraku može ostati do 24 sata. Od naoružanja koristi precizno vođene klizne bombe Sadid -345 PGM, a opremljen je elektrooptičkim infracrvenim senzorom Oghab-6 te laserskim ciljnikom.

Riječ je o dronu koji je Iran predstavio javnosti u rujnu 2012. i koji je elitna Iranska revolucionarna garda koristila za borbene i izviđačke misije tijekom građanskog rata u Siriji, među kojima je i napad na američke snage u lipnju 2017. Bio je to napad na bazu Al Tanf, ali bomba Sadid nije eksplodirala tom prilikom. Iran je koristio Shahed-129 i za napade na ciljeve u Iraku te Bahreinu u svibnju 2013., ali je Teheran to zanijekao.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Future Technology of Military

Špijunira Izraelce i Amerikance, ali pomaže i u humanitarnim misijama

Pakistan pak tvrdi da je 2017. oborio Shahed-129 koji je u lipnju 2017. ušao u njegov zračni prostor. Analitičari ukazuju na to da je Iran donirao te dronove libanonskom Hezbollahu, što prisnažuju podatkom da je Izrael u listopadu 2021. srušio dron tog tipa koji je ušao u izraelski zračni prostor nakon lansiranja s područja Libanona. Procjenjuje se da je Hezbollah koristio Shahed-129 za nadzor američko-izraelskih vojnih vježbi te špijuniranje izraelske vojne i nuklearne infrastrukture, a tajne službe obje države ističu da je Hezbollah izgradio 2013. u dolini Bekaa bazu specijaliziranu za lansiranje tih dronova. Uz to, Iranska revolucionarna garda koristila je spomenute bespilotne sustave tijekom humanitarnih operacija nakon katastrofalnih poplava u pokrajinama Kuzestan i Lorestan na jugozapadu Irana.

Rusi su prema američkim tvrdnjama zainteresirani za kupnju višenamjenskih dronova tipa Shahed-191. Za razliku od tipa Shahed-129 koji se lansira izravno s piste, ovaj tip drona polijeće s lansirne rampe na kamionu koji juri pistom. O njemu se malo zna osim da mu domet varira od 400 do 1500 kilometara te da je također naoružan precizno vođenim bombama tipa Sadid.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Technology World

Zapadni obavještajci ističu da Shahed-191 pretežno koristi Iranska revolucionarna garda za tajne misije izvan granica Irana, ali rjeđe nego Shahed-129. Nadodaju da je Izrael oborio takav dron koji je ušao u njegov zračni prostor iz Sirije u veljači 2018. Shahed-191 korišten je i u napadima elitnih iranskih postrojbi na infrastrukturu tzv. Islamske države u Siriji u listopadu 2018.