izmjena izbornog sustava

Inicijativa 'Narod odlučuje' objavila broj skupljenih potpisa: Idemo na referendum!

31.05.2018 u 11:11

Bionic
Reading

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" objavila je u četvrtak broj sakupljenih potpisa za održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava te najavila da će ih za 10-ak dana predati u Hrvatski sabor

Za prvo pitanje prikupljeno je 397.024 potpisa, a za drugo pitanje 390.189 potpisa, rekao je predstavnik GI "Narod odlučuje" Zvonimir Troskot na konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatskog sabora.

Prvo pitanje odnosi na opće odredbe izbornog sustava, optimalni izborni prag i ostalo, a drugo pitanje glasilo je: Želite li da se u Ustav doda članak po kojem zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna?.

Za održavanje referenduma trebalo je skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa. Prema rješenju Ministarstva uprave, u registru birača na dan kad je počelo prikupljanje potpisa bilo je upisano 3.747.409 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj.

Troskot je u četvrtak odbacio optužbe da su se potpisi skupljali i nakon predviđenog zakonskog roka.

Najavio je i da će u idućih 10-ak dana predati potpise u Hrvatski sabor.

  • +7
Inicijativa Narod odlučuje objavila da su sakupili potpise za referendum Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

"I to će svakako biti unutar zakonskog roka", rekao je.

Ispred zgrade Hrvatskog sabora sa zastavama i transprentima okupili su se i brojni članovi GI "Narod odlučuje.

Potpisi za dva referendumska pitanja prikupljali su se od 13. do 27. svibnja na oko tisuću lokacija.

Inicijativa tvrdi da su se tijekom skupljanja potpisa susreli s brojnim opstrukcijama pa je pokrenula ustavne tužbe protiv gradova Rijeke i Samobora zbog uskraćivanja ustavnog prava građanima da se izjasne po pitanju referenduma, dok će Zagreb, Osijek i Rijeku tužiti jer su svojim građanima naplatili porez na referendum.