čeka se broj potpisa

Narod odlučuje objavio: Imamo referendum

29.05.2018 u 23:11

Bionic
Reading

Iako su danas najavili da će s brojem potpisa izaći za nekoliko dana, inicijativa Narod odlučuje večeras je na svom Facebooku objavila znakovitu poruku

'Imamo referendum', stoji u objavi inicijative Narod odlučuje na Facebooku.

Brojku potpisa iz inicijative nisu objavili, a još popodne rekli su da će s preliminarnom brojkom izaći za nekoliko dana.

Podsjetimo, četiri dana prije završetka prikupljanja potpisa, inicijativa Narod odlučuje prikupila je oko 280 tisuća potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava.

Inicijativa je prikupljala potpise za dva referendumska pitanja.

Prvo se odnosi na opće odredbe izbornog sustava, primjerice koji su to kandidati koji će građane predstavljati u Hrvatskom saboru i koji je optimalni izborni prag. Drugo pitanje fokusirano je na nacionalne manjine, jer smatraju da način na koji predstavnici manjina ulaze u Sabor, s malim brojem glasova, dovodi do političke trgovine i korupcije prilikom formiranja Vlade i proračuna.

Inicijativa je trebala skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa.

Nakon što prikupe potpise, predat će ih Saboru sa zahtjevom za raspisivanje referenduma. Nadležni saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav nakon toga će zatražiti provjeru broja potpisa od Ministarstva uprave i Ministarstva unutarnjih poslova, ali može zatražiti i mišljenje Ustavnog suda o ustavnosti referendumskih pitanja.

  • +22
Počelo prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL