u rizičnoj skupini

Ines Strenja u samoizolaciji, sin joj ima koronavirus: 'Najteže je to što ga nisam vidjela četiri mjeseca'

01.04.2020 u 10:17

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja nalazi se u samoizolaciji na koju je prisiljena ne zbog toga što je zaražena koronavirusom ili je bila kontakt zaražene osobe, već zato što spada u najrizičniju skupinu, kojoj bi inficiranje koronavirusom značilo ozbiljno igranje životom

'Moram naglasiti da sam u nekoj vrsti dobrovoljne samoizolacije posljednja dva tjedna, s obzirom na bolest od koje bolujem i zbog koje spadam u najrizičniju skupinu. Dakle nisam bila ni s kim tko je obolio u kontaktu, niti sam nekamo putovala. Radi se o autoimunoj intersticijskoj bolesti pluća s fibrozom, od koje bolujem već više od desetak godina i zbog koje sam na ozbiljnoj imunosupresivnoj terapiji rituksimabom. Sve to me u ovom trenutku čini jako podložnom većini infekcija, pa tako i ovoj, koja bi po mene, kako kažu stručnjaci, loše završila', kazala je Strenja u razgovoru za Novi list.

Da nevolja ne dolazi sama, govori činjenica da joj je sin zaražen koronavirusom. Nije ga vidjela četiri mjeseca.

'Moj sin se dobro osjeća. Najteže je to što ga nisam vidjela skoro četiri mjeseca, a tako će biti sve dok se ne 'negativizira'. Marko studira i radi u Nottinghamu već neko vrijeme te sagledavajući sve epidemiološke podatke i informacije iz Velike Britanije, moja procjena nakon razgovora s epidemiolozima bila je da se treba vratiti jer će u Hrvatskoj biti sigurniji', kazala je Strenja i objasnila da je napravljen plan, auto ga je čekao na aerodromu i on se sam odvezao u samoizolaciju.

  • +3
Prenamjena neurologije KBC-a Rijeka u centar za koronavirus Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Ipak, nakon četiri dana dobio je blažu temperaturu, odmah je nazvan epidemiolog koji ga je uputio da se testira, vratio ga u samoizolaciju te po prispijeću nalaza da je pozitivan organizirao sanitetski prijevoz koji ga je uza sve mjere predostrožnosti prevezao u bolnicu.

'Ovo navodim jer je jako bitno da se svi pridržavaju propisanih pravila i procedura koje onemogućavaju širenje infekcije. On sam ne zna gdje se zarazio, sveučilište i kampus nisu u trenutku u kojem se on vratio još poduzeli nikakve protuepidemijske mjere jer je u tom trenutku još bio stav da će pustiti da se virus spontano širi u populaciji. Nasreću, od toga su odustali, mada smatram prekasno', kazala je saborska zastupnica.