predstavljena knjiga shimona peresa

Ilan Mor: Izraelci prepoznaju Hrvatsku tek po nogometu i turizmu, malo znaju o ljudskim potencijalima

02.09.2021 u 16:39

Bionic
Reading

Hrvatski prijevod knjige 'Nema mjesta za male snove', u izdanju Školske knjige, nobelovca i devetog predsjednika Izraela Shimona Peresa, predstavljen je u četvrtak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pred velikim brojem uzvanika

Peres je bio veliki državnik koji je cijeli svoj životni vijek posvetio izgradnji Države Izrael, a koja je u tom periodu od male i siromašne zemlje izrasla u svjetsku silu. 'Riječ je o knjizi koja ne govori o prošlosti. Shimon Peres nikad nije razmišljao o prošlosti jer je nije mogao promijeniti, već o onome što dolazi sutra. Priča koju priča kroz poglavlja ona je o snovima, o tome koliko odluke imaju odjeka, o izgradnji novih stvari, o preprekama koje se nalaze na putu i vjeri da se ide naprijed i ispuni snove', kazao je na predstavljanju Nechemia Peres, predsjednik The Peres Center for Peace and Innovation (Peresova centra za mir i inovacije) i sin Shimona Peresa, sudjelujući na predstavljanju putem videoveze iz Izraela. Okupljenima se obratio i predsjednik Upravnog odbora Školske knjige Ante Žužul te je između ostaloga istaknuo da je posjet Shimona Peresa Hrvatskoj 2010. godine u svojstvu izraelskog predsjednika označio prekretnicu u odnosima između Hrvatske i Izraela. Mišljenja je da je za Hrvatsku vrlo značajno to što je knjiga prevedena na hrvatski.

Nakon predstavljanja knjige uslijedila je panel-diskusija o hrvatsko-izraelskim odnosima i postignućima Države Izraela na području inovacija, znanosti i gospodarstva.

U prijateljskom razgovoru veleposlanik Mor diplomatski je pokušao odgovoriti na pitanje što nedostaje Hrvatskoj da bude zemlja superstar u inovacijama poput Izraela, kazavši da su uvijek spremni prenijeti iskustva prijateljima, posebno Hrvatskoj.

U tom kontekstu ispričao je anegdotu o čovjeku koji je želio ostvariti dobitak na lutriji i molio se Bogu da mu ostvari želju. Iz tjedna u tjedan tako se molio i pitao zašto mu Bog ne pomaže. Nakon nekog vremena javio mu se Bog poručivši da ako zaista želi dobiti na lutriji, neka kupi srećku.

'To znači da koliko god smo spremni surađivati, moramo znati što treba Hrvatskoj. Pojam Hrvatske u Izraelu veže se uglavnom uz nogomet, lijepu obalu, turizam i dobru hranu. Mnogo manje zna se o velikim ljudskim potencijalima kojima svjedočim posljednje tri godine, otkad sam došao ovdje. Pokušavamo predstaviti hrvatske potencijale u Izraelu i to je proces koji je neprestano u tijeku', kazao je Mor, istaknuvši da su izraelska iskustva na raspolaganju, ali da za bolju suradnju treba truda na obje strane. Naglasio je da postoji velik prostor za suradnju između Izraela i Hrvatske, 'samo moramo kupiti srećku'.

  • +9
Predstavljanje knjige 'Nema mjesta za male snove' Shimona Peresa Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Dragan Primorac, inače blizak prijatelj obitelji Peres, aludirajući na suradnju između dvije države, kazao je da timovi u Izraelu i Hrvatskoj imaju sjajne rezultate u borbi protiv teških oblika bolesti COVID-19 te razmišljaju o tome da osnuju zajednički konzorcij.

Na panelu je posebno istaknuto to da je Izrael zemlja koja prednjači inovacijama. Peres je na panelu istaknuo pet ključnih točaka koje je Izrael prošao da bi izgradio svoje visokotehnološko, moderno društvo. Objasnio je da su se poslije stvaranja Države Izrael, kako nisu imali prirodnih resursa, morali osloniti na vlastito znanje i sposobnosti. 'Sve što imamo rezultat je snage mozga (brain power)', kazao je Peres.

Prvi korak bila je vizija društva koje su željeli stvoriti i prije stvaranja same države. Važnu ulogu u tome imao je vizionar izraelske države Theodor Herzl jer je, kako je objasnio Peres, bio nevjerojatno kreativan i inovativan u smislu opisivanja vrste društva, institucija i kulture što su ih željeli izgraditi.

Druga faza je ona u kojoj je sudjelovao i Shimon Peres, izgradnja gradova i sela u nepovoljnim uvjetima, u kojima nisu imali struje, kao ni vode ni hrane. 'Dakle druga faza odnosila se na osiguravanje održivosti', kazao je Peres i dodao da su tada počeli razvijati procese desalinizacije i prikupljanja vode. Navodnjavanje kap po kap njihov je izum, a također su počeli koristiti Sunce kao izvor energije.

Treći korak odnosi se na izgradnju obrane. Peresov otac je, kako ističe, bio snažno uključen u izgradnju izraelske obrambene industrije. Kako su geografski u nepovoljnom položaju, izgradili su zid digitalnih pomagala koja ih drže sigurnima. Započeli su i s izgradnjom nuklearnog objekta u pedesetima, a danas se fokusiraju na cyber sigurnost i imaju proturaketni štit Čeličnu kupolu, koja ih štiti od neprijatelja. Ali kako je napomenuo, uvijek se radilo o inovacijama koje ih štite od onih kojih je znatno više nego njih, poput Irana i drugih zemalja.

Četvrti korak činila je izgradnja snažnog gospodarstva, odnosno transformacija od socijalistički baziranog gospodarstva u ono što oni zovu 'start up naciju' i zemlju u kojoj se gaji duh poduzetništva. Peti korak kojim se danas bave je kako postići mir. Peres vjeruje da se zajednički treba graditi sutrašnjica, a tek se onda može okretati prošlosti. 'Mir počinje od sutra, a ne od jučer', zaključio je.