transparentnost

I šefovi svih gradskih tvrtki morat će predati imovinske kartice

18.06.2021 u 09:47

Bionic
Reading

Članovi uprava i direktori poduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave morat će objaviti svoje imovinske kartice, a Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa bit će nadležno za njihovu kontrolu te utvrđivanje eventualnog sukoba interesa, piše u petak Jutarnji list

Dnevnik navodi da je takva novina u Zakonu o sukobu interesa usuglašena u radnoj skupini za izmjene toga zakona i da im je to potvrdio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Druga je novost da će se, kako je to i predložilo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa u svome izvješću za 2020., brisati članak 15. zakona, odnosno ukinuti zakonska odredba po kojoj je protiv gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića Povjerenstvo otvorilo predmet zbog sukoba interesa jer je imenovao članove Nadzornog odbora Holdinga te predsjednika i člana Uprave, a da mu Skupština Grada Zagreba to nije predložila.

 Spomenuti zakonski članak kaže da se imenovanje mora temeljiti na prijedlogu predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave, što je u ovom slučaju izostalo.  Tomašević je razriješio bivši NO i Upravu, te imenovao nove članove prije nego što se Skupština Grada Zagreba uopće konstituirala. Ovaj potez gradonačelnik Zagreba temelji na Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, u kojemu ovakvog ograničenja nema. Pritom se Tomašević pozvao i na osmogodišnju praksu bivšeg saziva Povjerenstva koje je vodila Dalija Orešković, a po kojoj se primjenjivao Zakon o lokalnoj samoupravi zato što je noviji, a u pravu vrijedi načelo da u koliziji dva propisa vrijedi onaj koji je donesen kasnije.  Povjerenstvo u mandatu Nataše Novaković ne nalazi koliziju između dva zakona, nego smatra da Zakon o sukobu interesa propisuje proceduru koja prethodi imenovanju, a Zakon o lokalnoj samoupravi tko imenuje.

 Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva, u Zakon o sprječavanju sukoba interesa trebala bi se ugraditi još jedna odredba koja bi značila bitan korak u preveniranju korupcije. Radi se o uvođenju obveze po kojoj će članovi predstavničkih tijela morati deklarirati eventualni poslovni odnos s jedinicom lokalne samouprave, kao i s trgovačkim društvima u vlasništvu jedinice lokalne samouprave. To znači da će svaki član Skupštine Grada Zagreba, kao i svih gradskih i općinskih vijeća u RH morati objaviti ako posluje s gradom ili gradskim poduzećem, piše Jutarnji list.