SVE VIŠE PROTIVNIKA

I SDP-ov Maras želi referendum o porezu na nekretnine

05.08.2017 u 18:40

Bionic
Reading

Nakon što je načelnik Primoštena Stipe Petrina najavio referendum o porezu na nekretnine, a Udruga Lipa u peticiji počela prikupljati potpise protiv tog poreza, sa svojom inicijativom pohvalio se i SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras

Tražim referendum o porezu na nekretnine, objavio je Maras na svom Facebook profilu.

'Zdravko Marić i Andrej Plenković nam objašnjavaju da će porez na nekretnine, što se iznosa tiče, samo zamijeniti komunalnu naknadu. To naravno nije istina. Iznos koji ćemo platiti biti će u startu oko 400 mil. kn viši. Za koju godinu će još porasti. Ne smijemo to dopustiti i moramo zatražiti referendum koji će zaustaviti primjenu ovog poreza!', poručuje Maras na svom Facebooku.

'To će biti moja inicijativa na prvom sastanku kluba zastupnika SDP-a. SDP nije sudjelovao u izglasavanju ovog zakona prošle godine. Podržavate li me u tome da spriječimo Plenkovića i Marića u guljenju građana?', upitao je Maras.

Podsjetimo, inicijativu za lokalni referendum o porezu na nekretnine najavio je već načelnik Primoštena Stipe Petrina. no njegovu inicijativu vrlo brzo je poklopio ustavni stručnjak Zvonimir Lauc. 'Važno je reći što uopće može biti predmet referenduma. Smatram da takav referendum ne bi bio dozvoljen zbog toga što fiskalna pitanja (dakle, i plaćanje poreza) uopće ne mogu biti predmetom referendumskog pitanja.Ne može se na referendumu odlučivati hoće li se plaćati porezi. To je logika stvari, a to je i europska praksa', objašnjava ustavni stručnjak Zvonimir Lauc.

Protiv poreza na nekretnine je i Udruga Lipa koju vodi Davora Huić i koja je do sada prikupila 85.000 potpisa u svojoj peticiji protiv poreza na nekretnine.

Huić je za tportal rekao kako očekuje da će do kraja ljeta prikupiti 100.000 potpisa (sada imaju gotovo 86.000) te kako će onda s njima krenuti prema Vladi i Saboru. 

'Kad krene politička sezona, potpise ćemo isprinati i odnijeti u Vladu. Pokušat ćemo doći na sastanak i predstaviti razloge zbog kojih su ljudi potpisali peticiju i zbog koji se protive porezu na nekretnine', rekao je Huić.

Huić ne isključuje niti druge oblike pritiska na Vladu. 'Postoji druge mogućnosti, Vlada može vidjeti da se radi o nečemu što je izuzezno nepopularno i može zaključiti da je možda bolje odgoditi ili odustati od primjene tog zakona. Mogućnost je i referendum, jer nigdje nije eksplicitno navedeno da se o tome ne može odlučivati. O tome ćemo još razgovarati s stručnjacima za ustavno pravo, ali to još nije na dnevnom redu', zaključio je Huić.