sport kao tema

I političari pohodili 'Noć muzeja'

26.01.2018 u 22:06

Bionic
Reading

U ovogodišnjoj Noći muzeja koja se održava sudjelovalo je 110 hrvatskih gradova i preko 230 muzeja, galerija i ostalih kulturnih ustanova. Tema koja objedinjuje njihove programe je 'Muzeji i sport', a priliku za posjet muzejima nisu propustili ni neki političari

U sklopu 13. manifestacije Noć muzeja, čija je ovogodišnja tema Muzeji i šport, predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je izložbu Hrvatskog športskog muzeja "Hrvatski sokolovi" u zgradi dvorane ZTD Hrvatski sokol u Zagrebu. 

 Plenković došao je razgledati izložbu "Hrvatski sokolovi" odmah po povratku sa Svjetskog gospodarskog forumu u švicarskom Davosu. Uz premijera, izložbu su razgledale i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić.

"Drago mi je biti ovdje večeras i na izložbi koja je otvorena u povodu Noći muzeja. Zahvaljujem prije svega ravnateljici Hrvatskog športskog muzeja Daniri Nakić Bilić te gospodinu Čustonji koji je postavio ovu izložbu koja evocira evo zadnjih otprilike 170-tak godina uspomene i na tjelovježbu i na sport i na te rane međunarodne nastupe, ali prije svega na jednu poruku zdravoga života, onoga što sport zasigurno u Hrvatskoj je, i to u ovom vremenu kada smo i domaćini Rukometnog prvenstva, kada se naši olimpijci spremaju za Olimpijadu i kada nas tijekom ove godine očekuju i druga velika sportska natjecanja", istaknuo je premijer Plenković u izjavi novinarima nakon što je razgledao izložbu.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić posjetio je u petak Jasenovac u povodu manifestacije Noć muzeja, koja se ove godine obilježava na temu sporta, a u Javnoj ustanovi Spomen područja Jasenovac razgledao je izložbu posvećenu Borisu Hanžekoviću, vrhunskom atletičaru prije Drugog svjetskog rata kojeg je ustaški režim poslao u logor u kojemu je i umro, priopćeno je iz SDP-a.

  • +6
Političari na Noći muzeja Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Na novinarski upit, Bernardić je komentirao i izložbu srbijanske vlade o Jasenovcu u sjedištu UN-a u New Yorku, a koja se u Hrvatskoj doživjela kao svojevrsna manipulacija jer su se u sklopu nje plasirali lažni podaci, kao i dojam da su se  stradanja žrtava u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata iskoristila u “propagandne svrhe”, navode iz SDP-a.

 „Zločin je počinjen, a žrtve moramo pamtiti. To je jedino važno. Brojkama se u svijetu danas bave mnogi, no moj je stav da je stradala i samo jedna, ili pet osoba, to je tragedija. Mi stoga, nikad ne smijemo zaboraviti fašizam i sve one strašne stvari koji su se događaliza vrijeme ustaškog pokreta. Hrvatska je jedna od zemalja u svijetu koja je dala najviše antifašista po glavi stanovnika. Hrvatska je dakle, antifašistička zemlja i u njoj se nitko ne smije sramiti antifašizma“, rekao je Bernardić.

 Predsjednik SDP-a susreo se tom prilikom u Jasenovcu i s vodstvom lokalnog SDP-a, dodaje se u priopćenju.