komemoracija razdora

I Nijemci dižu frku zbog Bleiburga, izvukli i Hasanbegovića

12.05.2017 u 17:35

Bionic
Reading

Bleiburška komemoracija ove godine izaziva velik interes medija njemačkoga govornog područja: nakon što su se o pozivima za njezinu zabranu raspisali austrijski mediji, sada je i popularno švicarsko-njemačko izdanje Vicea posvetilo toj temi opširan tekst pod naslovom ‘U subotu se u Austriji održava najveće neonacističko okupljanje u Europi’

‘Gotovo 30 tisuća ljudi svake godine dolazi u svibnju na Bleiburg, kako bi komemorirali vojnike fašističke ustaške vojske, pripadnike SS-a i pale vojnike Wehrmachta’, piše Vice u svojem velikom članku o skupu kod Bleibiurga, koji opisuje kao ‘veliki, djelomično desno-ekstremistički komemoracijski spektakl’ na koji dolaze ‘političari, ministri, crkveni velikodostojnici i televizijske zvijezde’.

Uz njih su tamo, piše Vice, ‘desni ekstremisti, fašisti, bivši ustaški borci i SS-vojnici, kao i neonacisti iz Njemačke i Austrije’. Povod okupljanju je ‘masakr na Bleiburgu’, koji su ‘počinili komunistički partizani iz Narodnooslobodilačke armije u svibnju 1945. na Loibacher Feldu nad već razoružanim pripadnicima hrvatskih trupa fašističke NDH i slovenskih domobrana. Navodno su i civili i vojnici njemačke vojske tamo ubijeni od partizana’.

Vice ističe da nema konsenzusa oko broja ubijenih te da je u Austriji na javni diskurs o Bleiburgu značajno utjecala knjiga desničarskog povjesničara Floriana Rulitza, koja se u historiografskim krugovima smatra problematičnom. ‘Komemoracija kod Bleiburga vremenom se razvila u neku vrstu hrvatskoga nacionalnog blagdana u Koruškoj, na kojoj se uz toleriranje austrijskih vlasti provodi revizionistička politika sjećanja, a službena hrvatska strana se ne stidi iskazati identifikaciju s fašističkim režimom NDH’, piše Vice i dodaje da se na Bleiburgu ‘slavi i NDH’.

Optužuju se hrvatske vlasti da njeguju ‘indiferentno razumijevanje povijesti’, zbog neadekvatne komemoracije u Jasenovcu, koju antifašisti i potomci žrtava tog logora već nekoliko godina bojkotiraju. ‘U Bleiburgu se pak uopće ne spominju ili komemoriraju žrtve nacizma i njegovih saveznika, nego isključivo počinitelji’, piše Vice. Spominje se i da se skup na Bleiburgu u Hrvatskoj godinama prenosi na javnoj televiziji.

Navodi se i kako je dio Počasnog bleiburškog voda, službenih organizatora skupa, godinama bio i Zlatko Hasanbegović, kojega se opisuje kao ‘desno-ekstremističkog političara’, koji je hvalio SS-oficira Huseina Đozu i izjavio da je poraz ustaškog režima ‘najveća tragedija naše nacije’.

Manifestacija se pak održava pod krinkom crkvene komemoracije, smatra Vice, no na njoj se mogu vidjeti nacistički i ustaški simboli. Ističe se i kako se može vidjeti velik broj šahovnica s prvim bijelim poljem, a svemu se u međuvremenu suprotstavlja ‘široki savez od dvadesetak organizacija’, koje su apelirale na nadležne da se skup kod Bleiburga zabrani.

Ipak, Vice zaključuje da će se ‘i ove godine bez problema u Koruškoj komemorirati pripadnike jednog fašističkog režima, koji je snažno podržavao nacistički stroj smrti’.