POD POKROVITELJSTVOM SABORA

Jandroković, Goran Marić i Medved na komemoraciji na Bleiburgu

11.05.2017 u 09:35

Bionic
Reading

Najviši hrvatski dužnosnik na komemoraciji na Bleiburgu koja će biti održana ovu subotu 13. svibnja, bit će novi predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Komemoracija se tako i tako održava pod pokroviteljstvom Sabora, no svoje izaslanike šalju i predsjednik Vlade i predsjednica RH

Da će Jandroković ići na Bleiburg, potvrđeno je za tportal u Saboru. Uz njega u saborskom izaslanstvu bit će i potpredsjednik parlamenta Milijan Brkić, ali i drugi saborski zastupnici.

Iz Ureda predsjednice kazali su nam kako je u subotu predsjednica kolinda Grabar kitarović na sigurnosnom summitu u Budvi, no da na Bleiburg šalje svog izaslanika - ministra državne imovine Gorana Marića.

U Vladi na naš upit nisu odgovorili, no Jutarnji list piše kako će izaslanik premijera biti ministar branitelja Tomo Medved.

Ni ovogodišnja komemoracija ne prolazi bez prijepora. Kako je jučer pisao tportal, Klub Zelenih u koruškom pokrajinskom parlamentu od policije je zatražio zabranu skupa uz objašnjenje da je riječ o ‘najvećem okupljanju revizionista, neonacista i podržavatelja jedne fašističke države’ u Austriji, dok sigurnosne službe smatraju da je riječ o ‘crkvenoj komemoraciji’. Nije sretan ni gradonačelnik Bleiburga, socijaldemokrat Stefan Visotschnig, koji misli da se ‘crkveni kontekst zloupotrebljava kako bi se zamaskiralo prave motive’. Visotschnig poziva austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova da promijeni važeći zakon o zabranjenim simbolima kako bi obuhvatio i znakovlje koje je zabranjeno u Hrvatskoj. Ističe da on sa svoje gradonačelničke pozicije nema ovlasti zabraniti skup u Bleiburgu, koji se održava na privatnom imanju.