NAPETO UOČI VIKENDA

Austrija na nogama: Zbog ustaških simbola traži se zabrana skupa u Bleiburgu

10.05.2017 u 15:31

Bionic
Reading

Okupljanje pokraj Bleiburga, najavljeno za ovaj vikend, izaziva prijepore u Austriji. Klub Zelenih u koruškom pokrajinskom parlamentu od policije je zatražio zabranu skupa uz objašnjenje da je riječ o ‘najvećem okupljanju revizionista, neonacista i podržavatelja jedne fašističke države’ u Austriji, dok sigurnosne službe smatraju da je riječ o ‘crkvenoj komemoraciji’. Nije sretan ni gradonačelnik Bleiburga

‘Svake godine tisuće Hrvata hodočaste u koruški grad Bleiburg kako bi obilježili ‘bleiburški masakr’ iz 1945. godine. Na okupljanju u subotu očekuje se između 10 i 15 tisuća ljudi. Iz perspektive antifašističkih skupina riječ je o najvećem okupljanju desnih ekstremista u ovom dijelu Europe, no skup je prijavljen kao crkvena komemoracija’, javlja austrijski dnevnik Der Standard u članku pod naslovom ‘Traži se zabrana hrvatske komemoracije u Koruškoj’, prenoseći vijest Austrijske press agencije (APA).

U članku se kaže da je ‘službeni razlog okupljanja komemoracija ubojstva tisuća ustaških vojnika nakon kapitulacije nacista 1945.’: ‘Oko 40 tisuća pobjeglih vojnika, koji su se borili na strani Njemačke, izručeno je od britanske vojne sile s članovima obitelji Titovim komunističkim partizanima. Tisuće njih je nasilno izgubilo život na licu mjesta ili tijekom marša nazad u Jugoslaviju’.

U utorak je niz antifašističkih organizacija u koruškom parlamentu predao apel za zabranu ove manifestacije, a danas im se pridružio i parlamentarni klub Zelenih, koji smatra da je riječ o ‘najvećem okupljanju revizionista, neonacista i podržavatelja jedne fašističke države’ u Austriji te upozorava na to da se tamo masovno pojavljuju fašistički simboli koji su zabranjeni. Zastupnik Zelenih Albert Steinhauser optužio je lokalne vlasti da odobravanjem skupa na Bleiburgu krše zakone i ustav Austrije.

Sigurnosne službe Koruške, pak, smatraju da je to pogrešna interpretacija te ističu da je riječ ‘o crkvenoj manifestaciji koja se održava već 30 godina’, te da su posjetitelji većinom rodbina ubijenih.

Skup 'rigorozno nadgledaju'

Načelnik okruga Völkermarkt Gert-Andre Klösch, u kojem se održava skup, kaže da se ‘po austrijskim zakonima ova manifestacija ne može zabraniti’, ali i da se skup ‘rigorozno nadgleda’. Na licu mjesta su uvijek jedan predstavnik državnog odvjetništva, ljudi iz službe za zaštitu ustavnog poretka i policija. Klösch priznaje da je prije nekoliko godina uhićen jedan čovjek koji je pozdravljao okupljene uzdignutom desnom rukom (tzv. ‘Hitlergruss’ tj. ‘Hitlerov pozdrav’, kako se to kaže u njemačkom govornom području), koji je kasnije i osuđen na sudu. Na Bleiburgu se ne mogu vidjeti kukasti križevi i slične insignije, ističe Klösch, ali i dodaje da ‘protiv uniformi i znakovlja koje je zabranjeno u Hrvatskoj, ali ne i u Austriji, ne mogu ništa učiniti’.

Gradonačelnik Bleiburga, socijaldemokrat Stefan Visotschnig, kaže da nije sretan zbog tog okupljanja te misli da se ‘crkveni kontekst zloupotrebljava kako bi se zamaskiralo prave motive’. Visotschnig poziva austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova da promijeni važeći zakon o zabranjenim simbolima kako bi obuhvatio i znakovlje koje je zabranjeno u Hrvatskoj. Ističe da on sa svoje gradonačelničke pozicije nema ovlasti zabraniti skup u Bleiburgu, koji se održava na privatnom imanju.

Nema zabrane ustaških simbola

Podsjećamo da je i prošle godine bilo kontroverzi u vezi skupa kod Bleiburga. Austrijska organizacija žrtava nacizma Dokumentationsarchiv des Österreichischen Widerstandes (DÖW), tj. Dokumentacijski arhiv austrijskog otpora nacizmu, podnio je kaznenu prijavu policiji u koruškom okrugu Völkermarktu zbog ustaških simbola na Bleiburgu. Pritom su se pozivali na austrijski zakon iz 1960. godine Abzeichengesetz, koji regulira zabranu nacističkih simbola te simbola koji služe kao zamjena ili surogat nacističkog znakovlja. Isticanje nacističkih simbola u javnosti proglašeno je kaznenim djelom, a zabrana se nije odnosila samo na svastiku i ostale službene simbole nacizma, nego i na reinterpretacije ili drugo znakovlje iz repertoara fašizma i nacizma.

No policijska uprava iz Völkermarkta zauzela je drugačiji stav i odbila prijavu. U objašnjenju se kaže: ‘Nošenje ustaške uniforme i ustaških simbola u Austriji nije zabranjeno.’ Pozvali su se na članak 1. Zakona o zabrani uniformi i argumentirali kako ustaški simboli nemaju veze s nacističkim simbolima, koji su zabranjeni po austrijskom zakonu, te da ustaško znakovlje na starom kaputu nema nikakve veze sa zabranama iz austrijskog zakonodavstva. Dodali su i kako su taj stav provjerili s višom instancom, koruškim Verfassungschutzom (Služba zaštite ustavnog poretka).