MISIJA U AFGANISTANU

Hrvatski vojnici zarađuju duplo više od američkih

Bionic
Reading

Hrvatski vojnici u ISAF-ovoj misiji u Afganistanu zarađuju duplo više od američkih. No kada je riječ o odšteti u slučaju ranjavanja ili smrti, Amerikanci su u velikoj prednosti

Prema Zakonu i Uredbi o vrijednosti koeficijenata osobnog čina, za izračun plaće djelatne vojne osobe, te propisanoj bruto osnovici za obračun plaće u iznosu od 5108 kuna, najniža bruto plaća hrvatskog vojnika iznosi 6130 kuna, a najviša je bruto plaća brigadira (najviši čin u misiji) i iznosi 13.793 kuna.

Uz redovitu plaću pripadnici OS RH u misiji ISAF dobivaju i dodatak za sudjelovanje u međunarodnoj misiji koji iznosi 90 eura po danu. Ukupno, hrvatski pripadnik ISAF-a za mjesec dana može zaraditi 18 i pol tisuća kuna.

Imajući u vidu da se rotacija hrvatskog kontingenta vrši svakih šest mjeseci, za pola godine boravka u Afganistanu vojnik može zaraditi više od 110 tisuća kuna. Uz to, svi pripadnici OS RH (bilo u Hrvatskoj, bilo u misiji) osigurani su od posljedica nesretnog slučaja.

Polica osiguranja za pripadnike u misiji ISAF-a pokriva četiri slučaja: smrt, invaliditet, dane spriječenosti za rad i dane provedene u bolnici od posljedica nezgode. U slučaju smrti vojnikova obitelj dobiva odštetu od 380 tisuća kuna. Za trajni invaliditet dobiva se do 600 tisuća kuna, dnevna naknada za liječenje u bolnici iznosi 200 kuna, a dnevna naknada za spriječenost za rad (bolovanje) 100 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Suprotno dojmu, obični američki vojnik u Afganistanu nema veću plaću od hrvatskog. Naime, diči se plaćom od 1294 dolara ili 6200 kuna, uz 225 dolara (malo više od 1000 kuna) mjesečnog dodatka za sudjelovanje u tzv. borbenoj zoni.

Mjesečno na bankovni račun Obaminu vojniku tako sjedne plaća od minimalno sedam tisuća kuna. Upola manje od hrvatskog vojnika! S druge strane, plaće časnika u širokom su rasponu.

Od poručničke koje iznose oko 2500 dolara (12 tisuća kuna), do generalske, prvog ranga, oko sedam tisuća dolara (33 tisuće kuna). Iznosi odšteta za ranjavanje i pogibiju su također osjetno veći. U slučaju ranjavanja, polica osiguranja iznosi 50 tisuća dolara, dok se odšteta u slučaju smrti kreće od 250 tisuća do pola milijuna dolara. Ono što nemaju hrvatski vojnici imaju američki: 18 tisuća dolara godišnje mirovine za obitelj poginuloga, beneficije za plaćanje studija, više mjeseci plaćenog godišnjeg odmora, jeftinije vrtiće za djecu...

Zanimljivo je spomenuti da su sve velike vojne baze SAD-a opremljene duty free shopovima s mnogo nižim cijenama tehničkih i odjevnih predmeta nego u SAD-u. Za razliku od hrvatskog vojnika, američki je oslobođen plaćanja i svih poreznih obveza na primanja.

Od dnevnice od 90 eura revna porezna služba hrvatskom vojniku odbije šest posto poreza!? To je, osim manjkave opreme i nedostatka kvalitetnijih vozila, jedna od glavnih pritužbi koje hrvatski vojnici iz opasnog Afganistana redovito adresiraju na Ministarstvo obrane RH.