iz kninske vojarne

Hrvatski vojnici ispraćeni u mirovnu misiju u Litvi

30.12.2019 u 14:04

Bionic
Reading

U kninskoj vojarni '4. Gardijske brigade' održan je u ponedjeljak ispraćaj drugog hrvatskog kontingenta s ukupno 188 pripadnika u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFPBG – enhanced Forward Presence Battle Group) u Republiku Litvu. Glavninu snaga čine pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci iz sastava Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević na početku je istaknuo kako mu je čast i zadovoljstvo biti u kraljevskom gradu Kninu, simbolu pobjede u Domovinskom ratu kako bi sve pripadnike kontingenta prije odlaska u Litvu pozdravio u ime predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i predsjednika Vlade Republike Hrvatske te u svoje osobno ime.

'Uvjeren sam kako ćete biti uspješni u provedbi svih zadaća koje vas očekuju u Litvi te da ćete pokazati sva svoja vojna znanje, vojničko ponašanje i sve ono što vas čini Paucima, a našu Domovinu predstavljati u najboljem svijetlu i pokazati svu snagu i moć pobjedničke Hrvatske vojske', rekao je te se posebno zahvalio obiteljima pripadnika na beskompromisnoj potpori koju im pružaju pri obnašanju časnog vojničkog poziva.

Istaknuo je kako je 2019. godina bila godina izvrsnih rezultata te brojnih postignuća u razvoju i modernizaciji Hrvatske vojske, osvrnuvši se na brojne projekte realizirane u 2019. godini, od nabave helikoptera Black Hawk, vozila Bradley, ustrojavanje novih zapovjedništava među kojima Središte za borbenog vođu 'Marko Babić' i razvoja novih sposobnosti. Posebno je istaknuo kako je u protekloj godini osnažena veza između Hrvatske vojske stvorene u Domovinskom ratu i naroda.

  • +31
Ispraćaj hrvatskih vojnika za misiju u Litvi Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov rekao je ovom prigodom: 'Svojim sudjelovanjem Republika Hrvatska iskazuje svoju odanost NATO-u, a članice saveza općenito pokazuju odlučnost da zajedništvom i predanošću demonstriraju snagu savez braneći teritorij saveza te odvraćajući potencijalnog protivnika', rekao je načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov napomenuvši kako se dosadašnje sudjelovanje u ovoj aktivnosti pokazalo kao izvrsna prigoda za stjecanje novih znanja i jačanje sposobnosti, ali i prigoda za predstavljanje Hrvatske vojske i proizvoda Hrvatske obrambene industrije.

Veleposlanica Republike Litve Jurata Raguckiene zahvalila se u ime svog naroda hrvatskim pripadnicima na važnom doprinosu u očuvanju zajedničke sigurnosti te da Hrvati i Litavci zajedno s drugim zemljama članicama čuvaju savez kako bi on ostao jedinstvenim prostorom slobode, mira, sigurnosti i zajedničkih vrijednosti.

'Na nama je odgovornost i čast da predstavljamo našu Hrvatsku vojsku kao vrhunsku, odlično opremljenu i obučenu vojsku', istaknuo je zapovjednik 2. HRVCON-a natporučnik Robert Bajan koji je rekao kako su svi pripadnici izrazito motivirani, obučeni i spremni za sve zadaće koje ih očekuju.

U Crkvi 'Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta' za pripadnike kontingenta služena je sveta misa.

U NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi, uz Oružane snage RH u Borbenoj skupini pod vodstvom Savezne Republike Njemačke participiraju i oružane snage Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Norveške, Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luxembourg, Francuske Republike i zemlje domaćina Republike Litve.

Pripadnici OS RH sudjelovat će u okviru ojačane prednje prisutnosti u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potporu jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica, prvenstveno kroz zajednička uvježbavanja i povećanje interoperabilnosti među saveznicama.

Sudjelovanjem u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti, članice NATO-a dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica. Ujedno su potvrda svim članicama kako se mogu pouzdati da će NATO izvršiti svoju temeljnu zadaću, a to je kolektivna obrana svih zemalja članica od mogućih prijetnji.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Mia Dimšić, Nina Badrić, Davor Bernardić, Marin Rozić…