DEVASTACIJA JELKUŠA

Hrvatske vode žele kopati u zaštićenom području

25.12.2010 u 18:07

Bionic
Reading

Hrvatske vode od Koprivničko-križevačke županije traže dopuštenje za iskapanje riječnog spruda na Dravi u području Jelkuš, zaštićenom kao značajni krajobraz

Kako saznaje tportal, dopusti li županija radove, iz Drave će se iskopati između 75 i 93 tisuća prostornih metara šljunka i nestat će jedan od posljednjih sprudova kod Pitomače. U HV-u tvrde da se iskopavanje treba obaviti na lijevoj obali rijeke kako bi se ublažila erozija desne obale. S druge strane, ekološke udruge smatraju da je krajnji cilj jedino eksploatacija šljunka.

'Analizirajući stanje korita utvrđeno je da je na predmetnoj lokaciji došlo do velikog taloženja nanosa u trasi regulacije, a istovremeno je na desnu obalu usmjerena sva silina toka rijeke Drave, što ugrožava stabilnost ranije izvedenih vodnih građevina.

Iz tog razloga planirano uklanjanje nanosa na lijevoj obali u trasi regulacije povećalo bi protočnost korita, te time smanjilo eroziju suprotne desne obale rijeke Drave, na kojoj dolazi do potkopavanja temelja postojećih vodnih građevina i prijeti urušavanju', izvijestili su nas iz ureda generalnog direktora HV-a Jadranka Husarića

Tehnička dokumentacija HV-a otvara dvije varijante: uklanjanje cijelog spruda na Jelkušu - 93 tisuća prostornih metara pijeska i šljunka, ili djelomično uklanjanje nanosa - oko 75 kubika i k tome gradnja kinete širine 40 metara preko spruda.

Ono što muči biologa Gorana Šafareka u Udruzi za promicanje znanosti Baobab iz Koprivnice jest to što Jelkuš udomljava veliki broj ptica, riba, vretenaca, gljiva i vidru. 'Posebno su značajne populacije male čigre, male prutke i kulika sljepčića', upozorava Šafarek.

Zbog tih vrsta životinja i krajobraznih vrijednosti Jelkuš je uvršten u Nacionalne ekološke mreže, odnosno mreže prirodno najznačajnijih područja u Hrvatskoj. Također, ovo područje uvršteno je u preventivnu zaštitu budućeg Regionalnog parka Mura-Drava koji uskoro treba proglasiti Ministarstvo kulture. Između ostaloga, propisi koji reguliraju ovu zaštitu spominju očuvanje 'povoljne dinamike voda'.

Strategija za nepotrebne i skupe radove

'Reguliranjem tih nekoliko stotina metara rijeke Drave, HV ne štiti ljudsku imovinu, već popravlja postojeće obaloutvrde, što je opravdano. Ali čemu uklanjanje spruda, i to na suprotnoj obali Drave? Ovo je klasična strategija Hrvatskih voda za nepotrebne i iznimno skupe radove koji opravdavaju silna davanja građana, 'slivne vode'.

Mnogi radovi na rijekama nazivaju se tehničkim održavanjem protoka korita, a to je jedno od najkontroverznijih izgovora za nepotrebnu regulaciju rijeka i iskapanje šljunka iz korita rijeke. Po Zakonu o vodama zabranjeno je komercijalno iskapanje šljunka, no pod tim terminom ta se praksa u stvarnosti nesmetano nastavlja. Dok u tradicionalnim šljunčarama vlasnici moraju ishoditi cijeli niz dozvola i na kraju državi platiti porez, tehničko održavanje protoka korita služi da se izbjegne sve ovo', kaže Šafarek.

U Odsjeku za zaštitu okoliša i prirode KCKKZ-a smatraju da će zahvat koji planiraju Hrvatske vode izravno utjecati na prirodu.

'Planirani zahvat imat će direktan utjecaj na prirodu, obzirom da se radi o uklanjanju velikog dravskog šljunčanog spruda te da je zahvat na prostoru triju područja ekološke mreže - Gornji tok Drave – Šire područje Drave i - Jelkuš.

Jedna od glavnih smjernica zaštite predmetnog područja ekološke mreže i preventivno zaštićenog Regionalnog parka Mura-Drava je očuvanje raznolikosti staništa na vodotocima i povoljne dinamike voda', mišljenje je tog odsjeka objavljeno 6. studenog u najavi o javnoj raspravi, koja se provodi tijekom prosinca. Nakon što prikupi mišljenja javnosti i ocjeni HV-ovu studiju KCKKZ će odlučiti može li se iskopati sprud na Jelkušu.