prosvjed u zagrebu

'Hrvatska je postala čekaonica, a mnogi su odbili čekati i otišli su iz zemlje'

23.03.2024 u 14:50

Bionic
Reading

S prosvjeda "Dosta je!” koalicije Rijeke pravde i stranke Možemo!, čelnici stranaka organizatora poručili su da Hrvatska može biti bolja zemlja i da se nalazimo u prijelomnom trenutku kada ćemo na izborima odlučiti idemo li putem optimizma i nade ili daljnjeg grabeža, apatije i očaja

„Evo nas opet jer nam je dosta. Dosta je laži, lopovluka, kriminala i dosta je HDZ-a”, poručio je u subotu s Europskog trga Peđa Grbin, lider SDP-a i koalicije Rijeke pravde, najavljen kao 'veli Joža hrvatske socijaldemokracije', praćen pljeskom i uzvicima odobravanja.

Nudimo, istaknuo je, rijeke pravde, jer što je Hrvatskoj potrebnije od pravde i istine? „Bez pravde i istine našu zemlju ne možemo učiniti onakvom kakva nam je svima potrebna, a to je bolja Hrvatska u kojoj radnici žive s normalnom plaćom i u kojoj se mirovine moraju povećati, njihov je odgovor gdje su vam zastave i ne volite Hrvatsku”, kazao je, upitavši okupljene vole li našu domovinu na što su mu potvrdno uzvratili.

„Ovo je naša zemlja, zemlja svih naših ljudi i ovdje smo za nju i za nju se borimo. Ovo je naša domovina i mi ćemo je učiniti boljom”, poručio je, naglasivši da je pred njima veliki posao. Imamo malo više od tri tjedna, ali otići ćemo u svaki dio Lijepe Naše kako bismo poručili da rijeke pravde dolaze, naglasio je.

„Danas smo svi zajedno i krećemo u veliki posao koji će završiti na biralištima”, kazao je, pozvavši okupljene na skandiranje 'dosta je laži', 'dosta je korupcije', dosta je HDZ-a' i 'rijeke pravde dolaze'.

„Idemo po bolju Hrvatsku jer rijeke pravde dolaze. Živjeli!”, pozdravio je okupljene, uz taktove i početne stihove 'Vi, prekrasni ljudi' iz pjesme Pjevajmo do zore grupe Film.

Benčić: Hrvatska je postala velika čekaonica

Koordinatorica Možemo! Sandra Benčić poručila je da su izbori za manje od mjesec dana i da nas toliko dijeli od nade i davanja šanse Hrvatskoj kakvu smo zamišljali.

”Već dugo živimo u čekaonici - čekajući zdravstveni pregled koji ne dolazi na vrijeme, presudu na sudu 20 godina, čekajući posao koji nikako da dobijemo bez stranačke iskaznice, čekamo normalan život, čekamo život kakav smo zamišljali. Hrvatska je postala jedna velika čekaonica, a mnogi su odbili čekati i otišli iz zemlje", istaknula je. Mi koji smo ostali, kazala je, odlučujemo da nećemo više čekati i poručujemo da nam je dosta čekanja.

  • +10
Prosvjedni skup - Dosta je! Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Okupljenima je kazala da smijemo i moramo zamišljati bolju zemlju, zemlju jednakosti za sve, zemlju bez straha i apatije, u kojoj se vraća vjera da kao društvo možemo bolje.

„U Zagrebu smo pokazali da se hrabre promjene mogu provesti kada se ne daš impresionirati pritiscima raznih interesnih klanova", istaknula je.

Drugačija Hrvatska kakvu zamišljamo, ustvrdila je, traži i drugačiji pristup politici i odgovornosti prema javnom interesu i traži lidere čiji je ego manji od odgovornosti prema građanima i javnom interesu i koji razumiju da stvarna promjena traži vrijeme i posvećenost i savez s građanima. „Izgubili smo 30 godina, nemojmo izgubiti i ove četiri pred nama. Zamislimo samo da smo hrabriji malo i što sve u četiri godine možemo postići zajedno”, zaključila je Benčić, uz poruku 'vidimo se 17.4. jer srijeda je nova nedjelja'.

Glas: HDZ-ova vlast donosi lopove, političke nasilnike

Anka Mrak Taritaš (Glas) poručila je da se nalazimo u prijelomnom trenutku povijesti i da će izbori odrediti idemo ili putem optimizma i nade ili se još dublje zakopavamo u mulj i kaljužu beskrupuloznog grabeža i sveopće apatije i očaja.

„HDZ-ova vlast uvijek, bez iznimke, donosi lopove, političke nasilnike, okupatore državnih institucija i resursa, i mrzitelje svega što je demokratsko i neće im pomoći nikakvo nasilničko okupiranje institucija da sakriju svu trulež svoje vladavine”, naglasila je. Okupljene je pozvala da im ne damo da nas vuku još dublje u taj ponor, ističući da poštena, pristojna Hrvatska nije nestala nego je tu i spremna povesti naprijed.

Prosvjed u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić / CROPIX

"Za pravdu, za jake i otporne institucije koje služe građanima, a ne AP-u i njegovoj bulumenti! Hrvatska je naša zemlja i ne damo da nam je otmu!", rekla je Mrak Taritaš.

Na putu od Trga kralja Tomislava, od kud je prosvjedna šetnja „Dosta je!” krenula, do Europskog trga, prosvjednici su prošli i Gajevom ulicom pored sjedišta DORH-a  gdje su uz zvižduke i uzvike "AP odlazi", "HDZ lopovi" i "Dosta je HDZ-a"  također poručili "Dosta je!".

 Nosili su transparente sa slikom stisnute šake i porukom  Dosta je!”,  hrvatske i stranačke zastave, transparente s natpisima "HDZ zločinačka organizacija", "Vadite šatore", "Go Laura Go", "Rijeke pravde dolaze" ....  

Prosvjed „Dosta je!” protiv korupcije i nepravde istodobno se održao u pet hrvatskih gradova.

  • +69
Zagreb: Oporba vladajućima uoči izbora poručila - 'Dosta je!' Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL