FINANCIAL TIMES:

'Hrvatska će biti posljednja članica EU-a!'

18.10.2012 u 11:15

Bionic
Reading

'Hrvatska još očito nije spremna za članstvo u EU.' To nije poruka koju je Zagreb htio čuti dok se priprema za ulazak u EU, posebno ne od figure kao što je predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert. Hrvatskoj, koja je suočena s rastućim skepticizmom zbog svog članstva u EU i slovenskim prijetnjama da će blokirati proces, ova izjava dolazi u nezgodno vrijeme. No, unatoč oštrim kritikama, Hrvatska još uvijek vjeruje da će se pridružiti EU-u 1. srpnja 2013. kao što je planirano, piše Financial Times

Lammert je navodno izjavio da je njegova prosudba donesena 'u svjetlu iskustva koje su imali s Bugarskom i Rumunjskom', koje su se pridružile EU-u u siječnju 2007.

Percepcija je takva da su obje zemlje zaustavile reforme nakon ulaska u EU i da nisu uspjele napraviti dovoljan napredak u pogledu rješavanja korupcije i organiziranog kriminala. (Zapadna Europa je također zabrinuta zbog useljavanja iz Bugarske i Rumunjske - i sada Hrvatske).

I Bruxelles i Berlin zabrinjava da bi Zagreb mogao imati sličan pristup sada kada se čini da je članstvo u torbi.

Lammertova izjava svakako odražava rastuću skepsu o hrvatskom članstvu među njemačkim parlamentarcima i stanovništvom u cjelini, što je povezano s njemačkim stažom u Uniji i njenom dugogodišnjom podrškom za pristupanje ove bivše jugoslavenske zemlje.

Postoje dvije različite interpretacije izvješća o napretku Hrvatske Europske komisije od 10. listopada. Najčešće je to da EK na Hrvatsku gleda blagonaklono, s obzirom da stoji kako je zemlja na putu za članstvo, te da je učinila dobro u ispunjavanju preduvjeta za pristupanje. Međutim, njemački FAZ odlučio se usredotočiti na izvješće EK-a koje tvrdi da Hrvatska još uvijek zaostaje u deset područja politike, uključujući pravosudne reforme i privatizaciju, piše FT.

U međuvremenu, slovenska prijetnja da će blokirati ulazak Hrvatske ako se ne postigne dogovor u sporu oko Ljubljanske banke ponovno je podigla prašinu. Zagreb tvrdi da nasljednik Ljubljanske banke, NLB, još uvijek duguje hrvatskim štedišama više od 170 milijuna eura.


Dakle, je li ulazak Hrvatske u EU upitan?

Izjave Europske komisije i glasnogovornika njemačke vlade sugeriraju da jest, no u stvarnosti to nije tako. Njihova bitna poruka je da će Hrvatska ući u srpnju, te nastaviti s reformama kojima je već postigla dobar napredak. Slovenija može pokušati izvući prednost iz situacije, ali je vrlo malo vjerojatno da će izazvati oluju u EU-u i blokirati proces koji ima potporu ostalih 26 članica.

Ipak, Lammertova izjava može se promatrati kao upozorenje da Hrvatska ne smije skinuti oči s lopte prije ili nakon ulaska u Uniju.

Hrvatska će gotovo sigurno ući u EU 1. srpnja iduće godine. Ali to će vjerojatno biti zadnja jugoistočna europska zemlja koja će se pridružiti Uniji u narednih nekoliko godina.