GLOBAL FIREPOWER INDEX

Hrvatska 62. vojna sila svijeta, evo kako su prošli susjedi

01.12.2015 u 16:00

  • +58

Mimohod Hrvatske vojske povodom 20. obljetnice akcije 'Oluja'

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Bionic
Reading

Prema indeksu vojne moći za 2015. web-servisa Global Firepower, Sjedinjene Američke Države imaju najmoćniju vojsku svijeta, a na drugom je mjestu Rusija. Na popisu je 126 zemalja, a Hrvatska se smjestila negdje po sredini, na 62. mjesto. Najslabiju vojsku, prema ovom izračunu, ima Somalija

Indeks vojne moći utemeljen je na oko 50 faktora, navodi Global Firepower, ne precizirajući o kojim je faktorima i metodi obrade riječ. Autori indeksa poručuju da njihova metoda omogućuje rangiranje vojne sile malih, ali tehnološki naprednih nacija, uz bok onim velikima, ali slabije razvijenima. Napominju da nuklearno oružje nije uzeto kao faktor u određivanju rankinga, a ključnu ulogu ne igra ni količina naoružanja.

Kopnene nacije nisu na gubitku zbog neposjedovanja mornarice, dok se obalnim državama ocjenjuje stanje mornaričke sile. U obzir se uzimaju geografski faktori, energetska samodostatnost i aktualno stanje gospodarstva, dok se istovremeno isključuje utjecaj aktualnih političkih i vojnih elita.

Od zemalja u širem okruženju najbolje je plasirana Rumunjska na 56. mjestu, a dok su Mađarska, Grčka i Slovačka redom na 59, 60. i 61. mjestu. Iza Hrvatske su Bugarska (67), Srbija (70), BiH (89) i Slovenija (99).

Informacije su prikupljene iz javno dostupnih podataka, uključujući izvore poput CIA-e i Wikipedije, a autori ističu da su njihove informacije točne onoliko koliko to omogućuju njihovi izvori te da svi objavljeni podaci služe isključivo za razonodu.

Rang država po vojnoj moći možete vidjeti ovdje