JOSIPOVIĆ ZA DNEVNI AVAZ

'Hrvati u BiH moraju biti jednakopravni'

15.11.2014 u 10:03

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u intervju za Dnevni avaz kako Hrvati u BiH moraju biti jednakopravni, što, smatra, sada nisu, te je pozvao na reforme, uključujući promjene ustava koje bi bile rezultat domaćeg dogovora

'Ne postoji 'hrvatsko pitanje'. Postoji pitanje jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda koja čine BiH. Na to pravo ima i hrvatski narod u BiH. Očito je, Hrvati se ne osjećaju jednakopravnima. To je bitno, ne ono što o tome misle političari izvan BiH. Puna jednakopravnost uspostavit će toliko nužnu ravnotežu, učinkovitije funkcioniranje i zdravije odnose unutar BiH', rekao je hrvatski predsjednik pritom prepustivši domaćim političarima da se dogovore oko ostvarenja jednakopravnosti ocjenjujući značajnim što i čelnik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbgović shvaća da položaj Hrvata nije zadovoljavajući.

'Ocjenu da je potrebno postići punu jednakopravnost čuo sam od najistaknutijih političara, ne samo pripadnika hrvatskog naroda nego i od onih koji pripadaju bošnjačkom i srpskom narodu. Više sam puta, službeno i neslužbeno, o tome razgovarao i s predsjednikom Izetbegovićem i ti me razgovori ohrabruju', dodao je Josipović.


Hrvatski predsjednik rekao je i da je stabilna i razvijena BiH jamac stabilne i razvijene Europe, dok je za euroatlantske integracije potrebno provesti reforme. 'U tom kontekstu i promjena ustava je jedna mogućnost', pojasnio je.

Po njemu dogovor o promjenama mora doći iznutra, te da se može očekivati potpora od strane EU. Upitan o ambicijama na predstojećim predsjedničkim izborima Josipović je rekao kako očekuje da preuzme još jedan mandat. 'Da odgovorim izravno – vidim se na čelu Hrvatske u novom petogodišnjem mandatu', rekao je Josipović.

On je ocijenio da je u svome mandatu pridonio ulasku Hrvatske u Europsku uniju i poticao reformske procese, no članstvo u Europskoj uniji po njemu obilježili su loša gospodarstva situacija i odlučna borba protiv korupcija i kriminala.

'Hrvatska je i dalje u recesiji, a gospodarska predviđanja ne idu nam u prilog. Napori koje ulaže Vlada čine se nedovoljnima. Građani, u svakom slučaju, očekuju više i osjeća se veliko nezadovoljstvo sporim promjenama nabolje', rekao je Josipović.

Po njemu Hrvatska želi da sve zemlje susjedi što prije postanu članice Europske unije i spremna je pomoći na tome putu. Za Srbiju je pak ocijenio da se mora jasnije opredijeliti između Rusije i Europske unije.

'S obzirom na sadašnje vrlo osjetljive odnose Rusije i EU, EU od Srbije očekuje da se jasnije odredi o pitanjima suradnje i svrstavanja i da u tom smislu slijedi odrednice zajedničke sigurnosne i vanjske politike Unije', zaključio je hrvatski predsjednik.