'OVAJ IVO NEĆE U KRIVO'

Hrelja pozvao umirovljenike da glasaju za Ivu Jospovića

08.01.2015 u 16:14

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja pozvao je u četvrtak sve umirovljenike da, kao i prije pet godina, u drugom krugu predsjedničkih izbora masovno izađu na izbore i svoj glas daju Ivi Josipoviću, jer je u svom prvom predsjedničkom mandatu uvijek zdušno podupirao inicijative koje su pridonosile socijalnoj sigurnosti i boljem životu umirovljenika.

‘Prije pet godina sam rekao: Ovaj Ivo neće u krivo. Iza nas je pet godina dobre suradnje, razumijevanja i otvorenosti prema svim umirovljenicima bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju’, kazao je Hrelja na konferenciji za novinare kojoj mu se u završnici izborne kampanje u sjedištu HSU-a pridružio i Ivo Josipović.

Hrelja je rekao kako smo u Hrvatskoj često skloni zaboraviti sve dobro što je učinjeno i odlučivati samo na temelju emocija pa apelira na umirovljenike da odlučuju na temelju rezultata i Josipovićevog ponašanja. Podsjetio je kako su umirovljenici u proteklih pet godina Josipovićeva mandata sudjelovali u Vijeću za socijalnu pravdu te da je predsjednik uvijek bio na raspolaganju u teškim situacijama, akceptirao brojne umirovljeničke probleme te dao potporu umirovljeničkim projektima, poput onoga o ozakonjenju i spašavanju instituta dokupa staža.

‘U nedjelju, 28. prosinca, bilo je loše vrijeme, puno umirovljenika nije došlo na birališta iz straha za svoje zdravlje, da se ne povrijede. Bilo je i povreda i mi to razumijemo. U nedjelju se očekuje toplije vrijeme, doduše kišovito, ali mislim da to u ovom trenutku neće spriječiti naše simpatizere i birače, koji su se u 87 posto izjasnili da podržavaju Ivu Josipovića za sadašnjeg i novog predsjednika, da izađu na birališta’, rekao je Hrelja.

Zahvalivši se na potpori svim strankama i udrugama umirovljenika koje su mu dale podršku, Josipović je rekao kako su umirovljenici ti koji su nam ostavili bazu na kojoj gradimo društvo i zato pitanje održivosti mirovinskog sustava za njega znači kako osigurati da ljudi dobiju pristojne mirovine.

Država mora, istaknuo je, osigurati da mirovine budu održive a posebnu pozornosti pritom treba posvetiti specifičnim kategorijama kojima je posebno teško i koje su izložene nedaćama.

‘Pristojan život bio je dio moje politike pravednosti, koju zagovaram još od prošlog mandata. Provođenje te politke ovisi o puno faktora, a najvažniji je gospodarski. Svjesni smo da mirovine i mirovinski sustav u konačnici ovisi o tome hoćemo li ćemo pokrenuti ekonomiju. Nema čarobnog štapića ako se ne orijentiramo na reforme i upravo zato sam i predložio program koji je atipičan’, kazao je Josipović dodajući kako se može svašta nuditi ali je pitanje tko od predsjedničkih kandidata nudi kakve instrumente.

Program pravog puta je, kaže, put ozbiljnih i teških reformi na koje je spreman, a vjeruje da je spremno i hrvatsko društvo. ‘Kad završe izbori treba uvjeriti građane i političke stranke da zajedno promijenimo diskurs kroz koji promatramo naše društvo i da se okrenemo reformama, jer nema kvalitetnog društvenog bogatstva bez da za njega stvorimo dobru društvenu infrastrukturu’.

Josipović je rekao kako želi društvo u kojem se vjeruje vlasti, državu sa brzim i efikasnim pravosuđem i javnim službama te decentraliziranu Hrvatsku snažnih regija s puno više novca i ovlasti. Samo to može dovesti do gospodarstva 21. stoljeća koje uvažava moderne ekološke standarde, znanje i koje je okrenuto pameti, kazao je.