ŠKORIĆ SE JEDVA PROVUKAO

HDZ-ove liste za Dalmaciju - demonstracija moći Ante Sanadera: Ugurao je čak i svog 'poštara' te načelnika općine koji biračima nosi kavu i kolače

16.06.2020 u 13:08

Bionic
Reading

Izborne liste HDZ-a u 9. i 10., dalmatinskim izbornim jedinicama demonstracija su moći političkog tajnika i predsjednika splitsko-dalmatinskog ogranka ove stranke Ante Sanadera, slaže se više sugovornika tportala iz ove stranke. Premda nagrižen aferom oko političkog kadroviranja u umirovljeničkom domu u Vukovarskoj ulici u Splitu, jer se smatra da je ravnatelj Ivan Škaričić njegov osobni izbor, Sanader se našao na trećem mjestu liste za 9. jedinicu. No, još važnije, na listama su baš svi njegovi kandidati

S druge strane, šef splitskog gradskog ogranka HDZ-a Petar Škorić tek je u posljednji trenutak uguran na nisko deseto mjesto jer je do maratonskog sastanka u središnjici stranke bio izvan svih kombinacija. Škoriću se zamjeralo najprije otvoreno agitiranje protiv usvajanja Istanbulske konvencije, a onda i podrška kandidatu za predsjednika HDZ-a Miri Kovaču, naknadno ipak povučena.

Sanaderovu utjecaju pripisuje se činjenica da je gotovo kompletan vrh županijskog HDZ-a dobio priliku kandidirati se za Sabor: splitski župan Blaženko Boban nalazi se na trećem mjestu u 10., a dožupan Luka Brčić - kojega se u tajnim snimkama oko kadroviranja u županijskim ustanovama posprdno naziva 'Sanaderovim poštarom' - na sedmom mjestu u 9. jedinici. Čak je i šef Bobanova kabineta Ivan Baćak kandidiran na četrnaestom mjestu liste za - dijasporu.

Kontroverzni gazda Segeta

Na listi se nalazi i ravnatelj Županijskih ljekarni Ante Mihanović, zatim Sanaderu vrlo blizak Ante Bačić zvani Baćo, a posebno je šokantno među dijelom HDZ-ovaca odjeknula činjenica da se na listi za 9. jedinicu našlo mjesta i za kontroverznog načelnika malene Općine Seget Vinka Zulima. On se također smatra Sanaderovim kadrom, što dokazuje podatak da ga je kooptirao u predsjedništvo županijskog HDZ-a.

Zulim vlada Segetom, općinicom između Trogira i Marine, još od 1993. godine, u javnosti je poznat po troškovima reprezentacije od 300 tisuća kuna godišnje - tek neznatno manje od tridesetak puta većeg Splita - a istodobno ogroman dio ove općine i dalje nema kanalizaciju, pitku vodu i osnove komunalne infrastrukture. No zato prije svakih izbora Zulim obilazi sva domaćinstva noseći kavu i kekse na poklon, ali i ceduljicu s uputama za glasanje.

Načelnik Zulim u Općini je zaposlio i sestru Maricu Bešker, a njen sin Domagoj Bešker na ovim izborima nalazi se na listi Škorina Domovinskog pokreta na šestom mjestu u 1. izbornoj jedinici.

Izvisili M. Čizmić, M. Čagalj, J. Vetma...

HDZ-ove liste za Dalmaciju slažu se po ustaljenom pravilu po kojemu se u 10. izbornoj jedinici gotovo naizmjence redaju kandidati s dubrovačkog i splitskog područja, potom je jedno mjesto rezervirano za vječnog koalicijskog partnera i psihijatra Gorana Dodiga, onda slijede kandidati iz manjih sredina poput Ploča, Brača i Makarske. Tako je i ovaj put. Uvršteni su gradonačelnici Splita Andro Krstulović Opara i Dubrovnika Mato Franković, premda se zasad ne očekuje njihova prekomanda u Sabor, kao ni za splitskog župana Blaženka Bobana (na trećem) i dubrovačkog Nikolu Dobroslavića (na posljednjem mjestu na listi).

U ovoj izbornoj jedinici HDZ je kandidirao tek dvije žene, i to ministricu poljoprivrede Mariju Vučković na devetom i HDZ-ovku iz Supetra na Braču Danicu Baričević na dvanaestom mjestu. Izvisila je gradska vijećnica i zaposlenica Županije Marija Čizmić nakon što je otkriveno da joj je sin zaposlen u Nastavnom zavodu koji kontrolira upravo Županija, a nije se našlo mjesta ni za potpredsjednicu Hrvatske gospodarske komore Mirjanu Čagalj.

Otpao je i načelnik Klisa Jakov Vetma, za kojega se smatralo da ima sigurno mjesto na listi u 9. jedinici. Ondje kolonu predvodi ministar uprave Ivan Malenica, premda mnogi smatraju da ne predstavlja velik magnet za birače, no zato se na samom dnu nalazi vječni zadarski boss Božidar Kalmeta. Između njih smjestilo se šaroliko društvo koje bi trebalo pokriti prostor od Solina i Kaštela na jugu sve do Like na sjeveru, uključujući načelnicu Vodica Branku Juričev Martinčev, koju su mediji povezali sa slučajem bespravne gradnje na otočiću Zmajanu.

Kustić na visokom 4. mjestu

A tu je i izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić na visokom četvrtom mjestu. On se već nalazio u Saboru, no javno se deklarirao da su mu važnije funkcije u nogometu i najavio da će se potpuno povući iz politike. Od tada do danas izabran je za predsjednika ličko-senjskog HDZ-a, postao predsjednik Županijske skupštine, a sada traži još jedan zastupnički mandat.

Ni na ovoj listi HDZ se nije proslavio poštivanjem ravnopravnosti spolova i ispunjavanjem kvota - tek su četiri žene nasuprot deset muških kandidata.

No treba ipak naglasiti da ove kandidacijske liste još nisu konačne, a iskustvo iz HDZ-a uči nas da se do njihove predaje u poslijepodnevnim satima štošta može preokrenuti.

'Dalmatinske' liste

IX. izborna jedinica

1. Ivan Malenica

2. Grozdana Perić

3. Ante Sanader

4. Marijan Kustić

5. Rade Šimičević

6. Nediljko Dujić

7. Luka Brčić

8. Josip Bilaver

9. Branka Juričev Martinčev

10. Anita Pocrnić Radošević

11. Nikolina Baradić

12. Vinko Zulim

13. Josip Begonja

14. Božidar Kalmeta

 

X. izborna jedinica

1. Vili Beroš

2. Branko Bačić

3. Blaženko Boban

4. Andro Krstulović Opara

5. Mato Franković

6. Ante Mihanović

7. Goran Dodig (HDS)

8. Ivan Budalić

9. Marija Vučković

10. Petar Škorić

11. Jure Brkan

12. Danica Baričević

13. Ante Bačić

14. Nikola Dobroslavić